VergiRaporu Yazar Fotoğrafı

*Gelir İdaresi Başkanlığı, Gelir Uzmanı - **Gelir İdaresi Başkanlığı, Gelir Uzmanı

İhsan DURLANIK* - Naci YILDIRIM**





  • Yeni Koronavirüs (Covid-19) salgını hiç kuşkusuz elektronik ortamdan yapılan ticaretin hayal bile edilemeyecek hızda yaygınlaşmasına neden olmuştur. Tüm dünyayı etkisi altına alan salgının ekonomi ve istihdam üzerindeki olumsuz etkilerinin giderilmesi için elektronik ortamdan yapılan ticaretin etkinliğinden faydalanmak üzere 7256 sayılı Kanun yürürlüğe girmiştir. Bu kanun ile oturdukları evlerinde ürettikleri ürünleri sadece internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satışını yapanlar için belirli şartlar dahilinde esnaf muafiyeti imkanı sağlanmıştır. Anahtar Kelimeler: Esnaf muafiyeti, 7256 sayılı kanun, internet ortamında satışlarda esnaf muafiyeti. Jel Sınıflandırma Kodları: K34, H20

  • Yeni Korona Virüs (Covid-19) salgını elektronik ticaretin çok hızlı bir şekilde yükselmesini sağlarken, tüketici davranışlarını ve alışkanlıklarını da değiştirmeye başlamıştır. Salgın sonrası e-ticaret tüm dünyada olduğu gibi artık ülkemizde de daha fazla tüketici tarafından bilinmekte ve tercih edilmektedir. Bu yeni tüketici deneyimin bir yansıması olarak 2019 yılında yürürlüğe giren oturdukları evlerde el emeği ile imal ettikleri ürünleri vergiden muaf esnaf olarak elektronik ortamda satış yapılabilmesine olanak sağlayan düzenleme yeniden gündeme gelmelidir. Aile bütçesine katkı sağlamak isteyen ev hanımlarına yönelik olarak ilgili düzenlemeye ait tarihi süreç, kapsam, amaç ve şartlar ile vergisel yükümlülükler bu çalışmanın içeriğini oluşturmaktadır.Anahtar Kelimeler: Esnaf muafiyeti, vergiden muaf esnaf, esnaf, internet üzerinden satışlarda esnaf muafiyeti. Jel Sınıflandırma Kodları: H20, K34.

  • Gün geçtikçe gelişen teknoloji beraberinde girişimciler için yeni finansman yöntemlerini de beraberinde getirmektedir. Finansal krizler ve akabinde yaşanan likidite krizleri, yüksek faiz oranları gibi dış etkenler girişimciler için yüksek maliyetlere neden olmakta ve kaynak yaratmak için alternatif yollar bulmaya zorlamaktadır. Bu alternatif yöntemler arasında değerlendirilen Kitlesel Fonlama, kültürümüzün bir parçası olan İmeceye benzerlik göstermektedir. Günümüzde özellikle Kuzey Amerika ve Avrupa’da kullanılan bu sistem ile firmalar yeni bir finansman kaynağı elde etmektedir. Ayrıca, kitle fonlaması sistemi ile birikim sahipleri de birikimlerini değerlendirebilecek yeni bir fırsata sahip olmaktadırlar. Bu çalışmada Kitlesel fonlamanın dünyadaki ve Türkiye’deki örnekleri incelenmiş, sağlayacağı olası faydaların belirlenmesi ve vergilendirme hakkında önerilerde bulunulmuştur. Bir Türk atasözü der ki, ‘Yalnız taş, duvar olmaz’.