VergiRaporu Yazar Fotoğrafı



KAZIM GÖKTAŞ





  • 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nda son dönemde yapılan değişikliklerle “hasılat esaslı vergilendirme” usulü vergi sistemimize girmiştir. Yapılan değişiklikle; Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen sektörlerde isteyen mükelleflere hasılat esaslı vergilendirmeyi seçme hakkı tanınmıştır. Ayrıca 718 karar sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile Hasılat Esaslı Vergilendirme usulü uygulanacak sektör ve vergi oranı belirlenerek uygulamanın ilk örneği hayata geçirilmiştir. Söz konusu kararda; il sınırları içinde otobüsle toplu taşıma faaliyetinde bulunan, belli şartları taşıyan mükelleflerin hasılat esaslı vergilendirme usulünü seçebileceği ve bu usulle hasılatlarına uygulayacakları vergi oranının %1,5 olacağı belirtilmiştir. Uygulama 1 Mart 2019 tarihinde yürürlüğe girecektir.

  • Kayıt dışı ekonomiyle mücadelede Maliye Bakanlığı’nın kullandığı araçlardan biri de ödeme kaydedici cihaz uygulamasıdır. Esas olarak gücünü 3100 sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanun’dan alan ödeme kaydedici cihazlar, gelişen ekonomik şartlar karşısında modernize edilmek zorunda kalmıştır. Bu bağlamda Maliye Bakanlığı gelişen ve değişen ekonomik şartlara bağlı olarak ödeme kaydedici cihazlarla ilgili yeni uygulamalar geliştirmiş, bu gelişmeler muhasebeye ilişkin kayıt ve belge düzeninde değişikliklere yol açmıştır.

  • Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları 213 sayılı Vergi Usul Kanununda yer alan ve kamu gelirleri içerisinde önemli bir yer tutan vergi cezalarındandır. Mükelleflerin belli şartlarda başvuru yapmaları halinde cezalarda indirim uygulamasına konu olabilen usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının, 7103 sayılı Kanun ile tarhiyat öncesi uzlaşma kapsamından çıkarılması vergi sistemimizde önemli değişikliklere yol açmıştır. Bu çalışmamızda; usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının vergi uygulamalarındaki yeri, önemi ve 7103 sayılı Kanunla yapılan değişikliklere değinilmiştir.