Taner SARISOY 2009/8 0
Yazımızda, hem 5811 sayılı Kanun ile getirilen düzenlemeye hem de bu Kanun'da 5917 sayılı Kanun ile yapılan değişikliklere "vergi incelemesi" bağlamında değinilecektir.
Makaleyi PDF olarak indirebilirsiniz.
Makale hakkında yorum yapmak isterseniz alt kısımdaki yorum alanını kullanınız.
Çalışmada, Alman Vergi Yargısının temel nitelikteki özelliklerine değinilmiştir. Türk Vergi Yargısı ile bazı uygulama farklılıklarına yer verilen çalışmada, esasen değerlendirme yapma okuyucuya bırakılmıştır.
İdari yargı alanında yaşanan iş yoğunluğu nedeniyle özellikle Danıştay asli görevini yerine getirememe durumuyla karşı karşıya kalmıştır. Bunun giderilmesi için idari yargı alanında bir dizi değişikliğe gidilmesi artık zorunluluk halini almıştır. Bu çerçevede ilk yapılması gereken işlerden birisini, istinaf mahkemelerinin kurulması veya mevcut düzenlemede yer alan Bölge İdare Mahkemelerinin yetkilerinin arttırılması oluşturmaktadır.
Kanun yolu, ilgili kanunlarda yerini bulunan ve yargı mercilerince verilen kararların, değiştirilmesine veya tamamen kaldırılmasına imkan sağlayan yollardır. Bu yollar, İdari Yargılama Usul Kanununda, Ceza Muhakemesi Kanununda, Hukuk Muhakemeleri Kanununda açıkça ifade edilmektedir. Kanun yararına temyiz ise bu kanun yollarından tamamen farklı özellikler taşımaktadır.