193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun "Bilanço Esasında Ticari Kazancın Tespiti" başlığını taşıyan 38. maddesinin 3. fıkrası 4684 sayılı Kanunun 17. maddesi ile 03.07.2001 tarihinden geçerli olmak üzere değiştirilmiştir.
Yeni düzenleme ile;
a- işletmelerin aktifine kayıtlı bulunan gayrimenkul, iştirak hisseleri ve amortismana tabi iktisadi kıymetlerin elden çıkarılmaları halinde, bu iktisadi kıymetleri n maliyet bedelinin (bunların iktisap edildiği ve elden çıkarıldığı yıllar
hariç olmak üzere) her takvim yılı için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında endekslenmesi esası yerine, bu iktisadi kıymetlerin maliyet bedelinin (iktisap edildiği ay dahil, elden çıkarıldığı ay hariç olmak üzere) Devlet istatistik Enstitüsünce belirlenen toptan eşya fiyat endeksindeki artış oranında aylık olarak endekslenmesine imkan tanımıştır.
b- Rüçhan hakkı kullanılmak suretiyle edinilen iştirak hisseleri ile iştirak edilen kurumun ihtiyat akçeleri, banka provizyonları ve Vergi Usul Kanununa göre ayrılan yeniden değerleme fonlarının sermayeye ilavesi dolayısıyla bedelsiz alınan iştirak hisselerinin en az iki yıl öncesinde iştirak edilen şirketlere ait olması şartıyla , bu iştirak hisselerinin satışında da maliyet bedeli artırımı yapılabilecektir. Bu hisseler için maliyet bedeli artırımı , bu hisselerin itibari değeri üzerinden bunların edinilmesine yol açan sermaye artırımının Ticaret Siciline tescil tarihinden itibaren uygulanacaktır.
c- Bedelsiz olarak iktisap edilen hisse senetlerinin elden çıkarılmasına ilişkin açıklamalara Gelir Vergisi Kanunu'nun 38. maddesinin son fıkrasında yer · verildiği nden, Kurumlar Vergisi Kanunu'nun Geçici 21 . maddesinin 3. bendi yürürlükten kaldırılmıştır.
Yazımızda, yapılan bu düzenlemeler ışığında mükelleflerin hangi durumda daha avantajlı olduğu örnek yardımıyla açıklanacaktır.
Makaleyi PDF olarak indirebilirsiniz.