Serdar KUŞCU 2010/8 0
Bu çalışmamızda tevkifata (stopaj) tabi tutulan işyeri kira gelirlerinin, yıllık gelir vergisinden mahsubu, iadesi ve uygulamada karşılaşılan sorunlara ilişkin değerlendirmelerimize yer verilecektir.
Makaleyi PDF olarak indirebilirsiniz.
Makale hakkında yorum yapmak isterseniz alt kısımdaki yorum alanını kullanınız.
Anonim şirketlerin kuruluşlarında veya sermayelerini arttırdıkları sırada çıkardıkları payların itibari değerini aşan kısmı emisyon primi olarak anılmakta ve Kurumlar Vergisi Kanunu?nun 5/1-ç bendi hükmü gereği kurumlar vergisinden istisna edilmektedir. Ticaret Kanunumuza göre emisyon primi ?genel kanuni yedek akçe? niteliğindedir. Emisyon priminin ortaklara dağıtılmasını engelleyen hüküm Türk Ticaret Kanunu?nda sınırlı bir şekilde vardır. Ancak toplam yedek akçelerin nominal sermayenin yarısını aşması halinde aşan kısım şirket yetkili organlarınca, ortaklara dağıtım yapmak dahil istenildiği şekilde kullanılabilir.
DİİB sahibi mükelleflerin, 3065 sayılı Kanunun Geçici 17'nci maddesi kapsamında temin ettikleri malzemeleri kullanarak ürettikleri malların, Kanun'un 11/1-c maddesi kapsamında ihraç kayıtlı teslimleri sonrasındaki iade edilecek KDV konusunda, KDV Genel Uygulama Tebliği ile yeni bir düzenleme yapılmıştır. Buna göre; Geçici 17'nci madde kapsamında teslimde bulunan DİİB sahibi mükelleflerin iadesini talep edeceği KDV tutarı, ihraç kaydıyla teslim nedeniyle hesaplayıp tahsil etmediği KDV tutarından, bu malların üretimi için Geçici 17'nci madde kapsamında temin ettiği mallar (girdiler) nedeniyle ödemediği KDV tutarı düşüldükten sonra kalan tutardan fazla olamaz.
5520 sayılı KVK'nın 5'inci maddesinde kurumlar vergisinden istisna edilen kazançlar düzenlenmiştir. Taşınmaz ve iştirak hissesi satış kazancı istisnası bunlardan biridir. İstisnanın amacı kısaca, kurumların mali bünyelerinin güçlendirilmesidir. KVK'nın 5/1-e maddesinde belirtilen istisna şartları yerine getirildiğinde, taşınmaz ve iştirak hisselerinin satışından doğan kazançların %75'lik kısmı kurumlar vergisinden istisna edilecektir. Kurumların taşınmaz ve iştirak hisseleri ile Kanun'da belirtilen diğer senetlerin satışından zarar doğması halinde ise bu zararın, kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınıp alınmayacağı konusunda farklı görüşler bulunmaktadır.