Birbirlerinden çok farklı yerlerde bulunan ve belki de birbirlerini hiç tanımayan alıcı ile satıcı yani ithalatçı ile ihracatçı arasında olası bir ticaret işleminde en önemli konu, malların gönderilmesi ve buna karşılık mal bedellerinin ödenmesi riskidir. İthalatçı ve ihracatçıların ülkelerinde dış ticarete ilişkin mevzuat farklılıkları da söz konusudur. Güven unsurunun olmadığı bir dış ticaret işleminde en önemli konu ödeme şekillerinin saptanmasıdır. Dış ticarete konu olan ödeme şeklinin belirlenmesi ülkenin mevzuatına, alıcı ile satıcı arasındaki ilişkilere, diğer bir deyişle güvene, malın türü ve tutarı gibi faktörlere bağlıdır. Eğer alıcı ile satıcı birbirlerini çok iyi tanıyor ve güveniyorsa en kolay ve en ucuz olan bir ödeme şeklini seçebilir.
Bütün bu hususlar göz önünde bulundurulmak suretiyle malın teslimi ve bedelin ödenmesi konusunda taraflar güven, maliyet ve mevzuat yönünden durumlarına en uygun ödeme şeklini
seçip aralarında anlaşmaya vardıktan sonra seçilen ödeme şeklinin yükümlülüklerini yerine getirmek suretiyle dış ticaret işlemini gerçekleştirirler.
Değişik ülkelerdeki ithalatçı ile ihracatçı arasındaki ödeme aşağıdaki şekillerde yapılabilmektedir.
- Peşin Ödeme
- Mal Mukabili Ödeme
- Vesaik Mukabili Ödeme
- Akreditifli Ödeme
- Kabul Kredili Ödeme
Bu yazımızda, alıcı ve satıcı tarafından ülkemiz dış ticaret işlemlerinde en çok tercih edilen ödeme şekillerinden biri olan "Akreditif Mukabili Ödeme" şekli ile ilgili ayrıntılı açıklamalar ve muhasebe kayıtları açıklanacaktır.
Makaleyi PDF olarak indirebilirsiniz.