Bir ülkede faaliyette bulunan uluslar arası bir kurum, ticari işlemleri ve faaliyetleri sonucunda elinde bulundurduğu o ülke şirketlerine ait ticari senetleri. gerek ödeme güçlüğü yaşadığı dönemlerde gerekse ticari alacaklarının vadesinden önce nakde ihtiyaç duyması halinde, o ülkede bir finasman kuruluşuna bu ticari alacağını belli bir meblağ karşılığı devretmek isteyebilir. Bu şekilde belli bir sözleşmeye dayanan ve bu işlem karşılığı nakit ödemede bulunan kuruluşa faiz ve komisyon ödenen ve "senet kırdırma" olarak bildiğimiz işleme, uluslar arası ticaret ve finansmanda "faktoring" denilmektedir.
Daha teknik anlamda ifade etmek gerekirse faktoring; her türlü mal ve hizmet satışlarından kaynaklanan vadeli ticari alacakların, faktar adı verilen finans kurumuna temlik yoluyla devredilmesi karşılığı, bu kurumdan alacak takip, tahsilat, muhasebe ve ön ödeme şeklindeki finansman hizmetlerinden yararlanılması işlemine verilen addlr. Ticari ve hukuki anlamda faktor ise, mal satımı ve hizmet arzı ile uğraşan işletmelerin bu satışları dolayısıyla doğmuş ya da doğacak alacaklarını devralorak bunların tahsilatını üzerine alan, bu alacaklara karşılık peşin ödemelerde bulunarak maddi kolaylıklar sağlayan, aynı zamanda mali, ticari ve idari konularda işletmeye verdiği hizmetler karşılığında ücrete hak kazanan kişi ya da kuruluştur. Hazine Müsteşarlığı tarafından 21. 12. 1994 tarih ve 22148 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Faktoring Şirketlerinin Kuruluş ve Çalışma Esasları Hakkında Yönetmelik" metninde ise faktoring
şirketleri şu şekilde tanımlanmaktadır. "Faturaya veya mal veya hizmet satışından doğmuş olduğunu tevsik eden diğer belgelere dayalı mal ve hizmet satışlarından doğmuş veya doğacak alacakları temellük ederek tahsilini üstlenen ve bu alacaklara karşılık ödemelerde bulunarak finansman sağlayan şirketlerdir." Faktoring şirketleri çoğunlukla aynı zamanda bankadırlar . Ancak sadece faktoring olarak kurulanlar da vardır.
Makaleyi PDF olarak indirebilirsiniz.