Katma Değer Vergisi Kanunu (KDVK)'nun* 1 13'üncü maddesine, 4369 sayılı Kanun'la eklenen (d) bendi uyarınca; yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere, belge kapsamında yapılan ithal ve yerli makine ve teçhizat teslimleri, 01.08.1998'den itibaren katma değer vergisinden (KDV) müstesna tutulmuştur.
Madde gerekçesinde de yer aldığı üzere, her ne kadar yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflerin bu kapsamdaki alışları için yüklendikleri vergileri indirim konusu yapmaları mümkün ise de; özellikle yeni yatırımlarda katma değer yaratılması uzun sürdüğünden ve bu süre zarfında yüklenilen vergilerin, fiilen indirimi mümkün olmadığından, bu durum finansman sıkıntısına yol açmakta idi. Bu nedenlerle, yatırımcıların finansman sıkıntılarının hafifletilmesi ve yatırımların teşvik edilmesi gerekçeleriyle teşvik belgeli yatırımlarda önemli bir girdi olan makine ve teçhizatların bu mükelleflere teslimi, KDV'den müstesna tutulmuştur.
Bu yazımızda, Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 13/d maddesiyle getirilen teşvik belgeli malların katma değer vergisi istisnası karşısındaki durumu ve istisnaya ilişkin uygulama esasları ile özellik arz eden hususlar ayrıntılı olarak açıklanmaya çalışılacaktır.
Makaleyi PDF olarak indirebilirsiniz.