Bilindiği üzere, mükellefler alım satımını yaptıkları mallar ile, mal ve hizmet üretimlerinde kullandıkları mal ve hizmetleri fatura karşılığında almaktalar, bu tür harcamaları dışındaki genel giderlerinden fatura düzenleme sınırını aşanları fatura karşılığında, bu sınırın altındakileri ise perakende satış veya yazar kasa fişleri ile belgelendirmektedir. Bu doğrultuda, işletmelerin fatura düzenlenmesini gerektirmeyecek kadar küçük kırtasiye, temizlik, ulaşım gibi giderleri perakende satış veya yazar kasa fişleri ile belgelendirilmektedir.
213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nda1 (VUK) kayıtların tevsiki için gerekli olan belgelerden asıl düzenleme fatura için yapılmıştır. Perakende satış fişleri ve yazar kasa fişleri, fatura yerine geçen belgeler olarak ayrıca belirtilmiştir. Bu kapsamda, işlemelerin alım-satımını yaptıkları veya üretimde kullandıkları mallar ile giderleri tevsiki için kullandıkları asıl belge faturadır.
Bununla birlikte, perakende mal satan veya hizmet ifa eden birinci ve ikinci sınıf tacirlere VUK'a göre fatura kullanma mecburiyetinde bulunmadıkları satışları için ödeme kaydedici cihaz fişi kullanma zorunluluğu, 3100 sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanun'la2, getirilmiştir.
Otomasyon sisteminin yaygınlaşmasına paralel olarak, e-fatura ve e-defter uygulaması bu yılın başlarında başlatılmıştı. Maliye Bakanlığı, 69 Seri No'lu Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanunla İlgili Genel Tebliği3 yayınlayarak ve ödeme kaydedici cihazların da, otomasyon sistemine dahil olmasını sağlamaya yönelik "yeni nesil ödeme kaydedici cihaz" kullanımına ilişkin düzenlemeler yapmıştır.
Bu yazımızda, yeni nesil ödeme kaydedici cihazlara ilişkin yapılan düzenleme ile, mükelleflerin ödeme kaydedici cihaz fişleri karşılığında yaptıkları harcamaların gider niteliği anlatılmaya çalışılacaktır.
Makaleyi PDF olarak indirebilirsiniz.