İhracat Yönetmeliğinde yapılan tanıma göre ihracat; bir malın veya değerin yürürlükteki ihracat mevzuatı ile kambiyo mevzuatına uygun şekilde fiili ihracatının yapılması ve kambiyo mevzuatına göre bedelinin (bedelsiz ihracat hariç) yurda getirilmesi veyahut Dış Ticaret Müsteşarlığınca ihracat olarak kabul edilen sair çıkışlardır.
Gelişmekte olan ülkemizin döviz girdisi sağladığı kaynakların başında ihracat gelmektedir. Ülkemiz gelişmesinde taşıdığı önem nedeniyle ihracat, yürürlükte bulunan mevzuatlarda yapılan birtakım _düzenlemelerle teşvik edilmektedir.
Bu teşviklerden biriside, ihracatta KDV istisnası ve iade uygulamasıdır. KDV ihracat istisnası, KDV Kanunun 11 ve 12. maddelerinde düzenlenmiş, ilke ve şartları AT direktifleri esas alınarak belirlenmiştir. Örneğin AT direktiflerinde KDV yönünden vergilendirme hakkının, mal ve hizmetin nihai olarak tüketildiği veya faydalanıldığı ülkeye verildiği hususu dikkate alınarak, (literatürde buna destinasyon ilkesi (varış ülkesinde vergilendirme) de denilmektedir.)
3065 sayılı KDV Kanununda da benzer düzenlemeler yapılmış ve hertürlü mal ve hizmet ihracatı KDV'den istisna edilirken, her türlü mal ve hizmet ithalatı KDV'ye tabi tutulmuştur. Bu çalışmada mal ihracatında KDV istisnasının usul ve esaslarıyla özellik gösteren durumlar incelenmeye çalışılacaktır.
Makaleyi PDF olarak indirebilirsiniz.