Ülkemizdeki et tavukçuluğu sektörü ile ilgili olarak hazırlanan bu çalışma başlıca iki bölümden olu şmaktadır. Sektörün tanıtılacağı ilk bölümde, sırasıyla ; et tavukçuluğunun gelişim süreci, ülke ekonomisi içindeki yeri, kapasite kullanımı , üretim kalitesi, ithalat ve ihracat durumları hakkında bilgi verilecek ve et tavukçuluğu sektörünün diğer sektörlerle ilişkileri anlatılacaktır. Ay nı bölümde, ayrıca Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği (BESD-BiR) tarafından yay ım l a n an sektör raporu verilerine göre; üreticilerin içinde bulunduğu darboğazlar, sektörün beklentileri ve çözüm önerilerine yer verilecektir. ikinci bölümde ise, öncelikle et tavukçuluğu sektöründe faaliyet gösteren bir firmanın , yatırım başlangıcından pazarlamaya kadar olan faaliyet sürecinde ne gibi aşamalardan geçtiği. yapılan işlemlerin nasıl muhasebeleştirildiği ve bu aş ama l arda oluşan fireler ayrıntılı olarak anlatılacak olup, ürün maliyetleri ve karlılık oranları da dikkate alınarak, sektör hakkında vergisel yönden bir değerlendirme yapılacaktır . Tavukçuluk sektöründe. üretici firmalardan bayiiiere yapılan dağıtımlarda belge düzeninde (fatura, irsaliye düzenlenmesi) çok büyük sorunlarla k arş ılaşı lmamaktadır. Bu sektördeki kayıtdışıl ı k genellikle perakendeeller tarafından yapılan satı ş larda ortaya çıkmaktadır . Ancak, perakendeciler tarafından oluşturulan vergi kayıp ve kaç ağın ı n inceleme konusu yapılması, bu çalışmanı n amacı göz önünde bulundurulduğunda teknik bir nitelik taşımayacak ve sıradan bir küçük esnaf incelemesi olmaktan öteye gidemeyecektir. Bu nedenle çalışmamızın içeriğini, sektördeki imalatçı firmaların faOliyetleri oluşturmaktadır. Et tavukçuluğu sektörü ile ilgili olarak hazırlanan bu çalışma, içerdiği teknik öğeler sayesinde, sektörde faaliyet gösteren imalatçı firmalar hakkında yapılabilecek muhtemel vergi İncelemelerine kaynak teşkil edebilecektir.