Çeşitli doğa olaylarının sebep olduğu yıkım olarak tanımlanan afetler vergi kanunlarında yangın, yer sarsıntısı, su basması, yer kayması, kuraklık, don, zararlı hayvan ve haşarat istilası gibi çeşitli şekillerde geçmektedir. Vergi Usul Kanunu'nda doğal afetlere ilişkin olarak geçen maddeler kısaca açıklanmaya çalışılacaktır.
Yabancı devletlerin Türkiye'de bulunan elçi, maslahatgüzar ve konsolosları ile elçilik ve konsolosluklara mensup olan memurları, Türkiye'de resmi bir göreve memur edilenler Türk vergi kanunlarında çeşitli ayrıcalıklara sahiptir. Söz konusu şahısların gelir vergisi, katma değer vergisi, özel tüketim vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, damga vergisi, harçlar kanunu, veraset ve intikal vergisi, emlak vergisi ve belediye kanunlarındaki istisna ve muafiyet hükümleri karşısındaki durumlarını açıklamaya çalışacağız.
Tasarrufları katma değeri yüksek yatırımlara yönlendirmek, üretim ve istihdam ile uluslararası rekabet gücünü artırmak, büyük ölçekli yatırımlar ile stratejik yatırımları özendirmek, uluslararası doğrudan yatırımları artırmak, bölgesel gelişmişlik farklılıklarını azaltmak, çevre korumaya yönelik yatırımlar ile araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin desteklemek amacıyla yatırım teşvik belgesi verilmektedir. Yatırım teşvik belgesine sahip mükelleflerin belge kapsamında satın aldığı makine ve teçhizatı yatırım teşvik belgesi sahibi bir başka mükellefe devredip devredemeyeceği kısaca açıklanmaya çalışılacaktır.