VergiRaporu Yazar Fotoğrafı

Müfettiş, Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü

Oktay ÇAMDELEN





  • Harcırah Kanunu'na göre, yurt içi geçici görev nedeniyle gündelik, yol masrafı, ikametgah veya vazife mahalli ile istasyon, iskele veya durak arasındaki nakil vasıtası ile konaklama masrafı ödenebilmektedir. Söz konusu ödemelerin tamamından mı damga vergisinin kesileceği önem arz etmektedir. Damga Vergisi Kanunu'na ekli (1) sayılı tablonun "IV. Makbuzlar ve Diğer Kağıtlar? başlıklı bölümünün 1/b fıkrasındaki hükümden, hizmet karşılığı ödenen harcırahın nispi oranda damga vergisine tabi olduğu anlaşılmaktadır. Ancak, Harcırah Kanunu kapsamında ödenen konaklama masrafının, hizmet karşılığından ziyade gider karşılığı olduğundan, konaklama masrafından damga vergisinin kesilip kesilmeyeceği hususuna açıklık getirilmesinin yerinde olacağı düşünülmektedir.

  • Kamu kurum ve kuruşları tarafından, bazı ihaleler herhangi bir nedenle sonradan iptal edilmekte ya da sözleşme imzalanmamaktadır. Bu durumlarda ihaleyi kazanan firmalar, kendilerinden kaynaklanmayan nedenlerden dolayı, ihale karar damga vergisini ödemek zorunda kalmaktadır. Tahsil edilen karar damga vergisinin iade edilememesi de uygulamada soruna neden olmaktadır. Dolayısıyla, Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun, "II. Kararlar ve Mazbatalar" başlıklı bölümünün 2'nci maddesine, söz konusu durumlarda tahsil edilen karar damga vergisinin iade edileceğine ilişkin bir ifadenin eklenmesiyle, yaşanan sorunun giderileceği düşünülmektedir.

  • Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun "II. Kararlar ve Mazbatalar" başlıklı bölümünün 2. fıkrasında, İhale kanunlarına tabi olan veya olmayan resmi daire ve kamu tüzel kişiliğini haiz kurum- ların her türlü ihale kararlarının damga vergisine tabi olduğu belirtilmiştir. Buna karşılık, 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 22. maddesindeki doğrudan temin yönetimine göre gerçekleştirilecek satınal- malarda, ihale komisyonu kurulmaksızın, sadece görevlendirilecek kişi veya kişiler tarafından yapılan fiyat araştırması sonucunda düzenlenen piyasa fiyat araştırma tutanağına istinaden ihale yetkilisince verilen onay veya olurun, ihale kararı olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceği konusunda tereddütler yaşanmaktadır. Bundan dolayı, 16.04.2005 tarih ve 25788 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 44 seri nolu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği ile, 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 22. maddesi gereğince yapılan doğrudan temin kapsamındaki alımlar sırasında düzenlenen kağıtlara ilişkin damga vergisi uygulamasına açıklık getirilmiş ve söz konusu Tebliğin 5. maddesinde, doğrudan temin kapsamındaki satınalmalarda, ihale komisyonunun kurulmaması halinde karar damga vergisinin aranmayacağı ifade edilmiştir.