VergiRaporu Yazar Fotoğrafı

Vergi Denetmen Yardımcısı

Yeşim KAYA





  • Konuyu değerlendirmek amacıyla hazırlanan bu çalışmanın birinci bölümünde örtülü sermaye kavramı tanımlanmış, ikinci bölümünde yasal düzenleme, örtülü sermayenin unsurları, örtülü sermayenin tespiti sonucunda yapılacak işlemler ve karşı kurum düzeltmesi, örtülü sermaye sayılan borçların faizlerinin KDV açısından değerlendirilmesi konuları üzerinde durulmuştur.

  • Makalemizde ihbar konusuna ilişkin yasal düzenlemeler, ihbar edene verilmesi öngörülen ikramiyeye hak kazanma şartları, ikramiyeye konu olacak vergi ve cezalar ile ihbar ikramiyesinin vergilendirilmesi konuları Danıştay kararları ışığında değerlendirilmektedir.

  • Vergi salma bir süreçtir; vergiyi doğuran olay ile başlar, tarh, tebliğ ve tahakkuk işleminden sonra tahakkuk eden vergiyi, mükellefin kanuna uygun surette ödemesi ile sona erer. Vergi salma işlemi, vergiyi doğuran olay, matrah ve mükellefle ilgili bir takım bilgileri gerektirir. Bu bilgileri ya mükellef verir ya da idare kendisi elde eder. İdare bilgiyi; yoklama, vergi incelemesi, arama, bilgi toplama gibi yollarla elde edebilir. Aşağıda vergi dairesi adına, mükellef hakkın- daki bir durumu, mükellefiyetle ilgili maddi olayları ve kayıtları tespit etmeyi amaçlayan bir bilgi edinme ve denetim yolu olan yoklama ile ilgili açıklamalar yapılmıştır