VergiRaporu Yazar Fotoğrafı

Vergi Denetmen Yardımcısı

Behçet BAL





  • Elektronik Beyanname" uygulaması, "Elektronik Fatura" uygulamasına geçilebilmesi amacı ile Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ülkemize en uygun elektronik fatura modelinin ortaya konulması amacına yönelik çalışmalar yapmak üzere "Çalışma Gruplarının oluşturulması, "Elektronik Defter" konusunda çalışmaların devam etmesi, Gelir İdaresi Başkanlığının "Veri Ambarı" uygulaması ve "Vergi Daireleri Otomasyon Projeleri" (VEDOP 1, VEDOP 2, EVDO vs.) ile elektronik olarak oluşturulan/oluşturula- cak belge ve bilgiler ile elektronik ortamda depolanan ve kullanıma sunulan veri miktarı ve veri trafiği ciddi miktarda artmıştır. Kullanıma sunulan veri miktarı ve veri trafiğindeki bu ciddi artışlar, beraberinde elde edilen (depolanan/oluşturulan) bu verilerin (kişiler vbilgisayarlar tarafından) değerlendirmeye tabi tutulması ve denetlenmesi (denetim elemanlarına sunulması) problemini beraberinde getirecektir/getirmiştir.

  • Avukatların kendilerine ilişkin beyannamelerini meslek mensuplarına (SM, SMMM) imzalatmaksızın vergi dairelerine kendilerinin verebilmeleri veya e-beyanname olarak internet üzerinden kendilerinin gönderebilmeleri ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulunmak için öncelikle mükelleflerin (avukatların) beyannamelerini meslek mensuplarına imzalatma mecburiyeti ve e-be- yanname düzenlemelerinin açıklığa kavuşturulması ve özetlenmesi gerekmektedir.

  • Bu yazımızda yasal olmayan yollardan borç para verenler (tefeciler) hakkında denetim elemanlarınca tanzim edilen vergi inceleme raporlarında tefecilerin elde ettiği ticari kazancın tespiti bakımından Gelir Vergisi Kanunu'nun "İndirilecek giderler" başlıklı 40. maddesinin 6. fıkrası gereğince' işletme ile ilgili gider vergilerinin indirim konusu yapılıp yapılamayacağına ilişkin bir değerlendirme yapılacaktır.

  • Bu yazımızda, Vergi Usul Kanunu?nun 177. maddesinin 5. bendinden yola çıkarak; ? Bilanço esasına göre defter tutmak zorunda olan mükelleşer ? İşletme Hesabı Esasına Göre defter tutmak zorunda olan mükellefler ? Vergi Usul Kanunu?nun 177. maddesinin 5. Bendinin parantez içi hükmünde yer alan uygulamadan yararlanmak üzere hangi mükelleflerin Maliye Bakanlığına müracaat edebileceği, Bu uygulamadan faydalanmak için gerekli kriterler açıklanmaya çalışılacaktır.

  • Vergi Usul Kanununa eklenen mükerrer 221'. maddesine göre, vergi beyannamelerinin 3568 sayılı Kanuna göre yetki, almış meslek mensupları tarafından da imzalanması mecburiyatini getirme, bu mecburiyeti beyanname çeşitleri, mükellef grupları ve faaliyet konuları itibariyle ayrı ayrı uygulatma ve söz konusu uygulamalara ilişkin usul ve esasları belirleme hususlarında Maliye Bakanlığı yetkili kılınmıştır. Maliye Bakanlığı bu yetkiye dayanarak, vergi beyannamelerinin 3568 sayılı Kanuna göre yetki almış meslek mensupları tarafından da imzalanması mecburiyatine ilişkin usul ve esasları vergi beyannamelerinin serbest muhasebeci ve serbest muhasebeci mali müşavirlerce imzalanması hakkında genel tebliğler ile belirlemiştir. Vergi Usul Kanununa eklenen mükerrer 227. maddesine göre vergi beyannamelerini imzalayan nıeslek mensupları, imzaladıkları beyannamelerde yer alan bilgilerin defter kayıtlarına ve bu kayıtların dayanağını teşkil eden belgelere uygun olmamasından dolayı ortaya çıkan vergi ziyaına bağlı olarak salınacak vergi, ceza ve gecikme faizlerinden mükelleflerle birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu tutulacaklardır. Bu usul ve esaslar 29.06.1997 tarih ve 23034 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 4 sıra nolu vergi beyannamelerinin serbest muhasebeci ve serbest muhasebıeci mali müşavirlerce imzalanması hakkında genel tebliğ ile belirlenmiş ve bu tebliğ ile daha önce çıkarılan 1, 2 ve 3 sıra nolu tebliğler yürürlükten kaldırılmıştır. 27.02.1998 tarih ve 23:271 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5 sıra nolu tebliğ ile 4 sıra nolu tebliığde bir kısım değişiklikler yapılmıştır. Bu konuda çıkarılan 4 ve S sıra nolu tebliğler dikkate alınarak vergi beyannar elerinin imzalanmasına yönelik ayrınt ılı açıklamalara aşağıda yer verilmiştir .