VergiRaporu Yazar Fotoğrafı

Vergi denetmeni, Marmara Üniv.iİBF işletme Bölümü, Muhasebe-Finansman ABD Doktora Öğrencisi

İsa TEKİN





  • Bu çalışmada finansal tabloların dönem sonu işlemlerinde Türkiye Muhasebe Standartları (TMS), Vergi Usul Kanunu (VUK) ve Türk Ticaret Kanununa (TTK) göre değerleme farklılıkları ele alınacaktır.

  • TMS-18 Hasılat standardında hasılatın belirlenmesi, işletmenin finansal durum ve faaliyet sonuçlarının doğru yansıtılması esasını içerir. Bu standartta gelirler; işletmenin esas faaliyet sonucu elde edilen gelirleri, ticari mal satışı, mamul satışı, diğer stok kalemleri satışı ve hizmet satışını içeren esas faaliyet sonucunda elde edilen gelirler ve işletmenin varlıklarının üçüncü kişilere kullandırılmasından elde edilen faiz, temettü, isim hakları (royalty) gibi gelirleri içeren işletme varlıklarının başkaları tarafından kullanılmasından elde edilen geliri esas almaktadır1. Aynı zamanda standart, peşin değer muhasebe mantığı getirerek, zamana dayalı ortaya çıkan gelirlerin, diğer gelirlerden ayrılmasını hedeflemektedir. Bu durumda, satış hasılatı içerisinde yer alan va-de farkları satış hasılatından ayrılarak, etkin faiz yöntemi ile faiz gelirlerine aktarılmaktadır.

  • Bu çalışmada konaklama işletmelerinin Vergi Kanunları ve Türkiye Muhasebe Standartları kapsamında düzenlenecek olan finansal tablolarda yer alacak hizmet sunumlarından doğan gelirlerin finansal tablolara aktarılmasındaki farklılıklar ile 1.1.2008'den sonra konaklama işletmeleri tarafından sunulan aynı hizmetlerdeki farklı KDV oranlarının muhasebeleştirilmesi ve belgelerin düzenlenmesi ele alınmıştır.