VergiRaporu Yazar Fotoğrafı

Vergi Denetmeni

M. irfan AKŞEHIR





  • Vergi Kanunlarında yapılan değişikliklerden sonra ortaya çıkan sorunların bir kısmı iç Genelgelerle giderilmeye çalışılmaktadır. Ancak mevcut yasa hükmü karşısında iç Genelgeyle yapılan düzenlemeler yeni sorunlar doğurabilir. Yasayla yapılması gerektiğine inandığım düzeniemelerin iç Genelgeyle yapılmış olması geçici çözüm için belki doğru çözümdür. Ancak bir süre sonra kalıcı çözümün sağlanması gerekir. Bu yazımızda bunlardan bazılarına yer verilecektir.

  • Önceki yazımızda 29.7.1998 tarihinde yayımlanan 4369 sayılı kanunla " Uzlaşma" sisteminde yapılan değişikliklere yer verilmişti. Bu yazımızda ise Bakanlığın Vergi Usul Kanununun değişik EK-1 'nci maddesinin son fıkrasında yer alan yetkisini kullanarak yeniden düzenlediği Tarhiyat Sonrası Uzlaşma ve Tarhiyat Öncesi Uzlaşma Yönetmeliğine yer verilecektir. 3 Şubat 1999 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan b iki yönetmelik eski yönetmeliğe göre önemli düzenlemeler yapılmıştır.

  • 3065 Sayılı Katme Değer Vergisi (KDV) Kanununun 31 'inci maddesinde, amartismana tabi iktisadi kıymetiere ait katma değer vergisinin 3 yılda 3 eşit taksitte indirim konusu yapılacağı hükme bağlanmış, Bakanlar Kuruluna teşvikli yatırımlarda kullanılacak olanlar için indirim süresinin azaltılması konusunda yetki verilmiştir. 29.07.1998 tarihinde yayımlanan4369 sayılı Kanunun 82/5-d maddesi ile 31 'inci madde 01 .01.1999 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlükten kaldırılmıştır. Yapılan değişikliğe göre 31.12.1998 tarihinden sonra iktisap edilen amortismana tabi iktisadi kıymetler (ATiK) dolayısıyla yüklenilen vergiler genel esaslar çerçevesinde indirim konusu yapılacaktır.