VergiRaporu Yazar Fotoğrafı

Vergi Müfettişi

Hasan POYRAZ





  • RTÜK, Türkiye'de radyo ve televizyon yayınlarını yakından takip ederek denetimini yapmakta, ayrıca radyo ve televizyon kurumlarının yayın standartlarını oluşturmaktadır. RTÜK?ün gelirlerinden biri de radyo ve televizyon kurumlarınca ödenen iletişim gelirleridir. Radyo ve iletişim gelirlerinin tahsil yetkisi RTÜK'te olduğu için Maliye Bakanlığınca tanzim edilen raporlar işleme konulmak üzere RTÜK'e gönderilmektedir. Bu çalışmamızda RTÜK?ün gelirleri arasında bulunan Ticari İletişim Gelirlerinin Maliye Bakanlığınca denetimi ile Vergi Müfettişlerince bu gelirler hakkında tanzim edilen raporların muhtevası hakkında bilgi verilecektir.

  • 15 Temmuz sürecinden sonra FETÖ/PDY ile illiyet ve iLtisakı olan kurum ve işletmeler, KHK?lar kapsamında kapatılarak malvarlıkları hâzineye intikal ettirilmiştir. Kapatılan bu şirketlere ticari teamüller çerçevesinde mal satan ya da bu şirketlere hizmet veren fakat bedelini tahsil edemeyen şahıs ve kurumlar bu durumdan doğrudan etkilenmiş bulunmaktadır. Ayrıca kapatılan şirketler bünyesindeki eğitim kurumları-na, 2016-2017 eğitim sezonu için kayıt yaptıran ve bedelini peşin ödeyen fakat hizmet alamayan velilerin sayısı da azımsanmayacak derecededir. Kapatılan kurumlara mal ve hizmet verip bedelini alamayan ve bu kurumlara avans mahiyetinde eğitim bedeli ödeyenlerin alacaklarını tahsil edip edemeyecekleri, tahsil edilecekse ne zaman ve ne şekilde tahsil edecekleri çalışmamızın konusunu oluşturmaktadır.

  • Günümüz dünyasında teknolojinin gelişmesiyle birlikte üretimdeki maliyetler azalmış; maliyetlerin azalmasıyla birlikte üretilen ve sunulan mal ve hizmetin miktar ve çeşidi artmıştır. Bu gelişmenin karşısındaki toplum da kendi içinde bir değişim göstererek tüketim toplumu halini almıştır. Arzın ve talebin bu denli artması arz sektöründe rekabeti doğurmuş ve rekabet arz sektöründe vazgeçilmez bir unsur olmuştur. Reklam ve sponsorluk anlaşmaları ile harcamaları, rekabetin araç ve yöntemlerinden biri, hatta vazgeçilmezi olmuştur. Makalemizde reklam ve sponsorluk harcamalarının Gelir Vergisi içindeki durumu analiz edilecektir.

  • Amortisman mevzuu; 213 sayılı Vergi Usul Kanununun üçüncü kitabında yer almaktadır ve vergi uygulamaları açısından önemli bir yere sahiptir. Özel maliyetler mevzuu da amortisman mevzuunun bir parçası olmakla birlikte ayrı bir öneme sahiptir. Amortismanda mülk sahiplerinin iktisadi işletmeye dahil kıymetlerini kıymetin faydalı ömrüne göre amorti etmeleri söz konusu iken; özel maliyette kiracıların kiraladıkları kıymetlere yaptıkları harcamaları kira süresine göre amorti etmeleri söz konusudur. Ancak kiracıların yaptıkları her harcamayı kira süresine göre amorti etmeleri mümkün olmamaktadır. İşletmeye dâhil iktisadi kıymetin faydalı ömrünün kira süresinden farklı olması halinde durumun özelliğine göre farklı uygulamalar olabilmektedir. Makalemizde özel maliyet bedeli genel hatları ile izah edilecek ve iktisadi kıymetin faydalı ömrünün kira süresinden farklı olması halindeki durumlara yer verilecektir.

  • Vergi uygulamalarında verginin sağlıklı bir şekilde hesaplanabilmesi için matrahın doğru bir şekilde bulunması ve bulunan matraha da vergi oranlarının doğru bir şekilde uygulanması gerekmektedir. Matrahın doğru bir şekilde tespiti için de indirilecek ve indirilemeyecek giderlerin bilinmesi ve uygulanması icap eder. Makalemizde kurumlar vergisinde indirilecek ve indirilemeyecek giderler genel hatları ile belirtilecek ve özellik arz edan hususlar da detaylı bir şekilde izah edilecektir.