VergiRaporu Yazar Fotoğrafı

Vergi Denetmen Yardımcısı

Burçin ACAR





  • Makalede karaparanın ülke ekonomisine olan etkileri, aşamaları, karapara aklaması yönünde kullanılan yöntem ve kurumlar detaylandırılacaktır.

  • Gerek kamuda gerek özel sektörde günümüzün kompleks ve uzmanlaşma gerektiren mali işlemlerinin denetimi de kurumların kompleks yapısına ve uzmanlaşmaya paralel şekilde zorlaşmaktadır. Kurum ve kuruluşların büyümeleri ile aynı düzeyde iç ve dış denetimde yaşanan zorluklar ve objektif denetimleri manipüle edici faaliyetler, kurumları daha etkin ve daha basit denetim yolları aramaya sevk etmiştir. Bu bağlamda analitik yöntemlerin ve denetim metotlarının geliştirilmesi üzerine araştırma yapılmış, Benford Yasası gibi bir takım yeni metotlar ile denetim elemanlarına potansiyel manipülasyonların, hata ve ihmallerin veya gerek kurumların kendi, gerekse de kamu mevzuatına uygunsuzlukların bulunmasında etkin araçlar geliştirilmiştir. Uluslararası piyasalarda Benford Yasası iç ve dış denetimde etkin bir şekilde kullanılırken, özellikle büyük ölçekli şirketlerin iç denetiminde yoğun bir şekilde uygulanmakta ve konunun uzmanlarının elde ettiği verilere göre Benford analizleri, verilerin hileli olduğunu % 68 oranında, hilesiz olduğunu ise % 67 oranında ortaya çıkarabilmektedir. Bilgisayar destekli denetimde kullanımı artan Benford yasasının, vergi denetiminde de işlevsel kılınabileceği ve özellikle vergi kaçaklarının önlenmesinde önemli yararlar sağlayacağı düşünülmektedir. Bu çalışmada, Benford Yasası hakkında genel bilgiler verildikten sonra, vergi denetimde kullanılabilirliği üzerinde durulacak olup makalenin amacı iç denetimden ziyade vergi denetiminde (dış denetim) Kamuya sağlayacağı yararlar üzerine odaklanmış olup, Benford Yasasının geçmişi, gelişimi ve uygulamaları üzerine derlemeler yapılmıştır.

  • Çalışmanın birinci bölümü swap işlemlerinin, tanımı, tarihçesi ve swap türlerine ayrılırken ikinci bölüm Türkiye'deki uygulama alanları, güncel veriler ve muhasebe işlemlerine ayrılmıştır.

  • Makalede, teminat engeli ile karşılaşan girişimcilerin Kredi Garanti Fonu garantörlüğünde krediye ulaşmaları yanında kredi veren kurumla- rın da bu sistemden faydalanarak daha güvenilir koşullarda kredi tahsis edebilmelerinin ekonomi için mikro ve makro düzeyde sağlayabileceği katkılar ile sistemin Türkiye uygulaması, vergisel yükümlülükler ve bu sistemden yararlanan girişimcilerin yapması gereken muhasebe işlemleri için örnek olay derlenmiştir.

  • Günümüzde forward, futures, swap ve opsiyon gibi yeni mali araçlar riske karşı geliştirilmiş ve beklenmeyen değişmelere karşı koruma sağlayan, ancak riski ortadan kaldırmayan, riski riskten daha az kaçınanlara devreden araçlardır. Ancak bu araçlar spekülatif amaçlarla da kullanılabilmektedir. Çalışmanın birinci bölümü futures işlemlerinin tanımı ve özelliklerine ayrılırken, ikinci bölüm vergisel açıdan değerlendirme ve muhasebe- leştirilmesine ayrılmıştır.