Dünyada ilk olarak 1967'de ABD'de ortaya çıkan ve bugün birçok devlet tarafından bir takım vergi avantajları ve finansal desteklerle teşvik edilen gıda bankacılığı kavramı; yoksulluğun, açlığın ve çevre felaketlerinin pençesinde bulunan milyarlarca insanın acil ihtiyaçlarını karşılama amacıyla faaliyet gösteren organizasyonlara verilen genel isimdir. Halkının % 18'i yoksul olan Türkiye'de 2004 yılında yürürlüğe giren ilgili kanunla sistem hukuki kimliğini kazanmış bulunmaktadır. Gıda bankacılığı sisteminin; ihtiyaç fazlası olan malların, ihtiyaç sahibi olan kişilere ulaştırılması gibi bir fonksiyonu mevcuttur. Böylece sosyal adaletin sağlanması, ekonomik dengesizliğin ve israfın azaltılması amaçlanmaktadır. Çalışmada öncelikle gıda bankacılığı sistemi irdelenerek; tanımlanması yapılmış ve tarihçesi ile beraber işleyişi izah edilmiştir. Sistemin işletmelere sağladığı vergi avantajları hukuki altyapısı izah edilerek incelenmiş ve işlemler çerçevesinde muhasebeleştirilmesi üzerinde durulmuştur. Yukarıda anlatılanlara binaen yapılan gıda bankacılığı işlemlerinin vergi boyutu ve muhasebe işlemleri örneklerle gösterilmektedir.