4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nun (7/2)'nci maddesi uyarınca; "(5228 sayılı Kanunun 21' inci maddesiyle değiştirilen bent Yürürlük; 31.07.2004) (ll) sayılı listede yer alan kayıt vetescile tabi mallardan; a) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm3'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm3'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.i.P. numaralarında yer alanların, sakatlık derecesi % 90 veya daha fazla olan malul ve engeli i ler tarafından, b) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm3'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm3'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.i.P. numaralarında yer alanların , bizzat kullanma amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malul ve engelliler tarafından, Beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisab ı " Özel Tüketim Vergisinden istisna edilmiştir. Uygulamaya ilişkin olarak çıkarılan genel tebliğlerle gerekli açıklamalara yer verilmekle birlikte uygulamada halen tereddüt edilen birçok hususa rastlamak mümkündür. Bu bakımdan istisnanın, özür derecesinin %90 ve üzerinde olması ile %90'nın altında olması halinde ne şekilde uygulanacağ:, sağlık kurulu raporlarının hangi kurumlardan alınması gerektiği, sağlık kurulu raporlarının geçerlilik süresi, istisnadan hangi araçları n faydalanabi !eceği, özel tertibattan ne anlaşılması gerektiği, istisnanın süresi, istisna uygulanarak iktisap edilen aracın satılması halinde uygulanacak işlemlerin neler olduğu konusundaki açıklamalar yazımızın konusunu oluşturmaktadır.
Kayıt dışı faaliyetlerin yaygınlığı bir yandan vergilemenin genellik ilkesini ciddi bir biçimde zedelerken, diğer taraftan da, vergi yükünün adil dağılımını, vergi ahlakını ve vergi ödeme şevkini de etkilemektedir. Yapılan çalışmada, öncelikle kayıt dışı ekonomiye ilişkin genel açıklamalar yapıldıktan sonra, kamu açıklarının kapatılmasında bu ekonominin kayıt altına alınmasının önemi ve kayıt altına alınabilmesinde (vergilendirilmesi) vergi denetiminin rolü araştınimaya çalışılmıştır.
2003 yılında, Türk sigorta sektöründe 59'u sigorta ve emeklilik, 3'ü reasürans şirketi olmak üzere 62 şirket faaliyet göstermiştir . Emeklilik alanında faaliyet gösteren 11 şirketin 10'u hayat sigortası şirketinden emeklilik şirketine dönüşen şirketlerdir; 1 şirket ise salt emeklilik şirketi olup hayat branşında faaliyet göstermemektedir. 7397 sayılı Yasa çerçevesinde faaliyetlerine son verilen ya da çeşitli nedenlerle faaliyetleri durdurulan şirketler ile kendi kendini tasfiye ederek sektörden çekilme kararı alan şirketlerde bu sayıya dahil edilmiş bulunmaktadır. Aşağıdaki tabloda, Türkiye'de faaliyet gösteren ve rapora dahil edilen sigorta şirketlerinin 2003 yı lında faaliyette bulundukları branş lar gösterilmiştir.