Vergi Usul Kanunu?nun 328?inci ve 329?uncu maddelerinde amortismana tabi iktisadi kıymetlerin elden çıkarılması ve herhangi bir şekilde zarara uğraması durumunda elde edilen hâsılat ve alınan sigorta tazminatı ile söz konusu amortismana tabi iktisadi kıymetlerin yasal defterlerde yer alan değerleri arasındaki farkın kar veya zarar hesaplarına alınabileceği hususu düzenlenmiştir. İlgili hüküm gereğince söz konusu fark hesaplanırken ayrılmış amortisman tutarları iktisadi kıymetin değerinden mahsup edilerek dikkate alınacağı da tabiidir. Bu çalışmamızda amortismana tabi iktisadi kıymetlerin elden çıkarılması durumunda elde edilen hasılatın veya zarar görmesi durumunda alınan sigorta tazminatının bunların bedelleri arasındaki farkı hesaplarken bazı hesap dönemlerinde amortisman ayrılmaması durumunda söz konusu kıymetin muhasebe kayıtlarında yer alan değeri yüksek görünecek; böylece mükellef amortisman yoluyla gider yazamadığı tutarı bu şekilde giderleştirmiş olacağı hususu üzerinde durulmuştur. Söz konusu durum ayrıntılarıyla ve örneklerle çalışmamızın ilerleyen bölümlerinde açıklanacaktır.
Gelir Vergisi Kanununda menkul sermaye iradı ve değer artış kazancının konusuna giren bir kısım kazanç ve iratların vergilendirme durumlarında GVK'nın Geçici 67'nci maddesi ile önemli değişiklikler yapılmıştır. Bu çalışmamızda öncelikle Geçici 67'nci maddenin kapsamı tanımlanmış, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının türüne göre matrah tarif edilmiş, sonrasında söz konusu madde kapsamında menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının türüne göre vergilendirilme şekli ifade edilmiş, beraberinde örneklerle konu pekiştirilmiştir. Ayrıca Geçici 67'nci madde kapsamında elde edilen kazançların ticari faaliyet kapsamında elde edilmesine yönelik açıklamalar yapılmış ve ihtiyari beyan müessesesi kapsamında zarar mahsubundan bahsedilmiştir.
Uluslararası ticarette dolaylı vergiler bakımından varış ülkesinde vergileme ilkesi benimsenmiştir. Bu çerçevede özel tüketim vergisine tâbi malların yurt dışına ihracı istisna kapsamına alınmıştır.* 1 Bu çalışmamızda Özel Tüketim Vergisi Kanununda yer alan istisnalardan "İhracat İstisnası'' hakkında bir çerçeve çizilmiş olup, söz konusu istisnanın uygulanma şekli somut durumlar karşısında değerlendirilmiştir.