Kurumlar Vergisi Kanunu'nda düzenlenen muafiyet hükümleri ile birtakım faaliyet konuları teşvik amacıyla vergi dışı bırakılmıştır. Bu çalışmada, Kanun'un 4/1-j maddesi hükmü gereği muafiyet sağlanan Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile özerk spor federasyonlarına tescil edilmiş spor kulüplerinin idman ve spor faaliyetlerinde bulunan iktisadi işletmeler ile sadece idman ve spor faaliyetlerinde bulunan anonim şirketler ele alınmıştır. Öte yandan, söz konusu mükelleflerin düzenleme karşısındaki durumu, muafiyet şartları ve muafiyetin kapsamı değerlendirilmiştir.
Dönemsellik kavramı gereğince, işletmelerde faaliyet sonuçlarının ilgili olduğu dönem verileri içerisinde değerlendirilmesi gerekir. Bu bağlamda, Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği'nde de kabul edildiği üzere, gelir ve giderlerin tahakkuk esasına göre muhasebeleştirilmesi, hasılat, gelir ve karların aynı döneme ait maliyet, gider ve zararlarla karşılaştırılması gerekmektedir. Bu uygulamanın önemli bir örneği ise reeskont işlemidir. Reeskont, vadesi gelmemiş senede bağlı alacak ve borçların, değerleme günündeki gerçek değerlerinin bulunması suretiyle bilançoda yapılan bir düzeltme işlemidir. İşletmenin alacak ve borçlarını temsil eden kıymetli evraklardan olan çek, bu tanımlama içerisinde vadeye konu edilip edilemeyeceği, dolayısıyla çek için reeskont hesaplanıp hesaplanmayacağı yönünden tartışma konusu olmuştur. "Vadeli Çeklerde Reeskont Uygulaması" konulu 30.04.2013 tarih ve 64 sayılı Vergi Usul Kanunu Sirküleri'nde bu husus açıklığa kavuşturulmuş olup, çekte vade olabileceği ve vadeli çeklere reeskont ayrılabileceği ifade edilmiştir.
Ülkemizin büyük spor kulüpleri tarafından son günlerde yapılan futbolcu transferleri, Türkiye'de futbolculara yapılan yüksek tutarlı ödemeler ile bu futbolcular tarafından yapılan vergi ödemelerini gündeme getirdi. Transfer ücretleri duyulduğunda ilk akla gelen sorulardan biri, yıllık gelirleri milyon liraları bulan yerli veya yabancı futbolcuların ödediği vergi tutarları oldu. Peki, ülkemiz futbolcular ve kulüpler için gerçekten "Vergi Cenneti" mi? Bu soruya cevap teşkil edecek, ülkemizde spor kulüplerinin ve sporcuların sahip olduğu vergi avantajları, bu avantajların kaynağı olan kanuni düzenlemeler, yabancı ülkelerde var olan vergi oranları çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Çalışmanın bundan sonraki kısmında konu ile ilgili düzenlemeler sporcular ve kulüpler açısından ayrı ayrı değerlendirilecektir.