Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 58'inci maddesinde yüklenilen katma değer vergisinin ve teslim katma değer vergisinin gider yazlamayacağı hükme bağlanmıştır. Bu durumun istisnalarının bazı örnekleri izleyen bölümde irdelenmiştir. Yalnız gözden uzak tutulmaması gereken husus bu durumun istisnalarının sadece aşağıda sayılanlardan ibaret olmadığıdır. Aynı şekilde Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 17'nci maddesinin diğer bentlerine, 16'ncı maddeye, geçici maddelere göre istisna olan işlemlerde de indirilemeyen katma değer vergisi duruma göre gider, kanunen kabul edilmeyen gider veya maliyet olarak dikkate alınmak durumundadır.
Kurumlar Vergisi Kanunu'nun birinci maddesinin (ç) bendi hükmüne göre; tüzel kişilikleri itibariyle dernek ve vakıflar, Kurumlar Vergisi'nin konusu dışında olup, bunlara ait iktisadi işletmeler Kurumlar Vergisi mükellefi olarak kabul edilmiştir. Dolayısıyla vakıf veya derneğin hangi gelirlerini doğrudan elde ettiği, hangilerinin iktisadi işletme geliri olduğu önem taşımaktadır. Dernek ve vakıfların vergiye tabi olmayan bağış, aidat vb. gelirleri yanında, gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı, iştiraklerinden temettü geliri, iktisadi işletme geliri gibi gelirleri de bulunmaktadır. Biz bu yazımızda dernek ve vakıflara ait gayrimenkullerin kiralanması durumunda yapılacak olan stopaj konusunu ele alacağız.
Kredi kartı kullanımındaki artışa paralel olarak satıcı ile alıcı arasındaki ticari ilişki yanında satıcı-banka ve alıcı-banka arasında da yeni ticari ilişkiler ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada da gün geçtikçe önemi artan ve daha sık olarak gündeme gelen kredi kartları ile yapılan satışların tekdüzen hesap planı içerisindeki yeri analiz edilerek örnek muhasebe kayıtlarına yer verilecektir.