VergiRaporu Yazar Fotoğrafı

Vergi Denetmen Yrd.

İlyas ÖZTÜRK





  • Bu yazımızda varlık barışı kapsamında mükelleflerin yapmış oldukları işlemlerin muhasebeleştirilmesi örneklerle açıklanacaktır.

  • Türk vergi sisteminde elde edilen gelir ya da kazancın vergilendirilmesinde beyan esası geçer- lidir. Bu durum mükellef beyanlarının doğruluğunun araştırılmasını ve denetiminin gerekliliğini beraberinde getirmektedir. Vergi Usul Kanununda vergi incelemesi adı altında tanımlanan bu denetimler sonucunda, vergi kanunları açısından eleştiriyi gerektirecek bir hususun bulunması halinde vergi inceleme raporları yazılmakta ve bu raporlara istinaden vergi ve ceza tarhiyatı yapılmaktadır. Diğer yandan muhasebenin temel kavramları gereğince işletmeyi ilgilendiren bütün mali olayların muhasebe kayıtları üzerinde gösterilmesi ve karar alıcıların bu işlemleri görmeleri gerekmektedir. Bu hususlar 1 sıra no' lu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğinde' detayları ile açıklanmıştır. Gerek cari döneme ait gerekse kapanmış hesap dönemlerine ait hesap ve işlemler üzerinde yapılan bu vergi incelemeleri neticesinde tarh edilen vergi ve cezaların muhasebeleştirilmesi ve bu konu ile ilgili uygulama örnekleri bu yazımızın konusunu teşkil etmektedir.

  • 15.03.2007 tarihinde kabul edilip 28 .03.2007 tarih ve 26476 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yayım tarihinde yürürlüğe giren 5604 sayılı Mali Tatil ihdas Edilmesi Hakkında Kanun ile mükelleflerin mali mükellefiyetieri ile ilgili beyan, bildirim, ödeme, bilgi verme vb. yükümlülüklerinin belli bir süre ertelenmesi ile ilgili yasal düzenleme yapılmıştır . Böylece mali tatil süresince mükellef ya da meslek mensuplarından beyanname ve bildirim vb. gibi yükümlülükleri belli bir süre ertelenerek meslek mensuplarına, vergi dairesi çalışanlarına ve vergi mükelleflerine bu süre içerisinde tatil imkanı sağlamış olacaktır. Bu yazımızda sözkonusu kanun ile vergi beyanname ve ödeme sürelerinin ne şekilde değiştiği ve yeni sürelerin ne olduğu açıklanacaktır.

  • 12.07.2001 tarih ve 24460 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 01.08.2001 tarihinde yürürlüğe giren 4705 sayılı kanunun ile yurtdışına çıkış yapanlardan belli tutarda harç alınacağı hüküm altına alınmıştır. Bakanlar Kuruluna, bu harçtan muaf tutu lacaklar ile harcın ödenmesine ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisi verilmiştir. Bu yetki kapsamında Bakanlar Kurulu muhteliftarihlerde birçok karar çıkararak yurtdışı çıkış harcından muaf olacak kişilerin kapsamını genişletmiştir. Bu yazımızda 28.03.2006 tarih ve 26122 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak izleyen günde yürürlüğe giren 2006/ı 0177 sayıl ı Bakanlar Kurulu Kararı eki kararın ı inci maddesi ile yapılan değişiklikler de dikkate alınarak yurtdışı çıkış harcının kimler tarafından ödenip, kimler tarafından ödenmeyeceği açıklanacaktır.