Anayasada vergilendirme ile ilgili önemli hükümler yer almakta, Anayasa incelendiğinde, dolaylı da olsa birçok hükmünün vergi hukukunu ilgilendirdiği görülmektedir. Anayasamızın vergi hukukunu doğrudan ilgilendiren en önemli hükmü ise 73. maddesidir. Söz konusu madde, Anayasanın "Temel Haklar ve Ödevler" başlıklı ikinci kısmının, "Siyasî Haklar ve Ödevler"i düzenleyen dördüncü bölümünde, "Vergi Ödevi" başlığı altında düzenlenmiştir. Devletin vergilendirme yetkisi, Anayasanın 73. maddesinde yer alan, kamu giderlerinin karşılanması, kanunilik, mali güç, genellik, eşitlik, vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı ilkeleri ve Anayasanın genelinden ve bazı özel hükümlerinden çıkarılan "hukuk devleti ilkesi", "sosyal devlet ilkesi" ve "hukuki güvenlik ilkesi" gibi birtakım ilkeleri kapsamında incelenecektir.
Vergi planlaması, mükelleflerin vergi kanunlarının çizdiği sınırlar içerisinde vergi yüklerini azaltma çabalarına yönelik uygulamalarıdır. Amortisman ise bir gider unsuru olarak işletmelerin kârını azaltan ve vergi planlaması aracı olarak kullanılan bir yöntemdir. Çalışmamızda, Vergi Usul Kanunu ve Türkiye Muhasebe Standartlarında amortismanlara yönelik düzenlemeler vergi planlaması açısından incelenecektir.
Bilindiği üzere, KDVK'nun 23. maddesinde özel matrah şekilleri düzenlenmiş ve (a), (b), (c), (d) ve (e) bantlerinde milli piyango, spor-toto biletleri, at yarışları, müşterek bahis bedellerinin vd. özel matrah şekline tabi olduğu belirtilmakle beraber, anılan kanunun (f) bendi ile de özel matrah şekli tespiti hususunda Maliye Bakanlığına yetki verilmiştir. KDVK'nun 23/f maddesindeki yetki dahilinde de, gümüşten mamul eşya, tekel maddeleri, gazete, dergi, talih oyunları salonları, Tekel Genel Müdürlüğü'nün bayilere telefon kartı ve jeton satışları için özel matrah şekilleri tespit edilmiştir. Yine 85 seri nolu KDV genel tebliği ile, cep telefonu işletmecilerinin bayilere ön ödemeli hazır kart, telefon kartı ve jeton satışlarının da KDVK'nun 23/f maddesine göre özel matrah şekline tabi ' olacağı açıklanmıştır. Bilindiği gibi, 4481 sayılı yasaya göre cep telefonu işletmecilerinin, bayilere, ön ödemeli hazır kart dahil telefon kartı ve jeton satışları özel iletişim vergisine tabi olup, cep telefonu işletmecilerinin bayilere olan teslim lerinde, katma değer vergisi ve matrahı, özel iletişim vergisi ve matrahının nasıl hesaplanacağı ve muhasebe kayıtlarının nasıl olacağı hakkındaki görüşlerimize yazının ilerleyen bölümlerinde yer verilecektir.