VergiRaporu Yazar Fotoğrafı

Maliye Bak. PERGEN Daire Başkanı

Uğur SÖKMEN





  • 3628 sayılı Kanunda geç bildirme cezalandırılmamış, ihtara rağmen süresinde beyanda bulunmayan cezalandırılmıştır. Özel yasasında cezalandırılmayan bir durumun, memurlar açısından 657 sayılı Kanundaki yaptırımı uygulamak doğru olmayacaktır. Mal bildiriminde bulunmamak ya da süresi içerisinde bulunmamak eylemleri olayına özgü değerlendirilmelidir.

  • Devlet memurları bazı mazeretleri sebebiyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda gösterilen süre ve şartlarla aylıksız izin hakkına sahiptirler. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 108?inci maddesinde aylıksız izinleri düzenlenmiştir. Bu çalışmamızda, hayati tehlike halinde aylıksız izin, doğum nedeniyle aylıksız izin, evlat edinme nedeniyle aylıksız izin, görev / öğrenim nedeniyle aylıksız izin, hizmet nedeniyle aylıksız izin, askerlik nedeniyle aylıksız izin ile ilgili 657 sayılı Devlet Memurları Kanunundaki hükümlere değinilecek ve mevcut yasal düzenleme incelenip değerlendirilecektir.

  • Devlet memurları kendilerinin ve yakınlarının hastalıkları sebebiyle Devlet Memurları Kanunu'nda gösterilen süre ve şartlarla hastalık ve refakat izin hakkına sahiptirler. Devlet Memurları Kanunu'nun 105'inci maddesinde hastalık ve refakat izinleri düzenlenmiştir. Bu çalışmamızda, hastalık ve refakat izinleri ile ilgili 657 sayılı Devlet Memurları Kanunundaki hükümlere değinilecek ve mevcut yasal düzenleme incelenip değerlendirilecektir.

  • Devlet memurlarının, görevleri esnasında veya görevleri dışında, görevlerinden dolayı herhangi bir şekilde kişisel menfaat sağlamaları ve hediye kabul etmeleri Devlet Memurları Kanunu'nda açık bir şekilde yasaklanmıştır. Bu çalışmamızda, görevle ilgili olarak menfaat sağlama suçları ve cezaları ile bu cezaların memuriyete etkisi konusu; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görev° lilerinin Yargılanması Hakkında Kanun, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu, 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu ve bunlara ilişkin yargı kararları doğrultusunda açıklanmaya çalışılacak, mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde incelenip değerlendirilecektir.

  • Yönetim, yönetilenler hakkında yaptırım uygulama yetkisine sahiptir. Bu yetki, yasalarla belirlenen koşullarda kullanılır. Suç ve cezalar, Anayasa'ya uygun olarak yasayla konulabilir. Suçun tespiti ve ortaya çıkartılması için soruşturma yapılır. Kamu hizmetini yürüten memurların görev anlayışları, yetkileri ve sorumluluklarının sınırı kamu yararı ile sınırlandırılmıştır. Bu sınırlandırma dışına çıkan memurlara uygulanan yaptırım disiplin cezalarıdır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125 inci maddesinin (C) fıkrasına göre, aylıktan kesme cezasının uygulanmasında aylıktan yapılacak kesintinin hesabında aylık kavramına giren bütün unsurların dikkate alınması gerekir.

  • Devlet Memurları Kanununda, mazeret sebebiyle onar günlük devreler halinde en fazla iki kez bu haktan yararlanma hakkı Devlet memuruna tanımakta ve ikinci on günlük sürenin Devlet memurunun yıllık izninden düşülmesi gerektiğine ayrıca işaret edildiğinden, yıllık izin kullanıp kullanmadığına bakılmaksızın Devlet memurlarına birinci on günlük mazeret izni verilebilir ve bu izin yıllık izinden düşülmez. İkinci kez on gün daha mazeret izni verilebilir ancak ikinci kez verilen mazeret izni yıllık izinden düşülür.