5281 sayılı "Vergi Kanunlarının Yeni Türk Lirasına Uyumu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakk ı nda Kanun " un 30'uncu maddesi ile menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarından elde edilen gelirlerin vergilendirilmesinde, 01.01.2006 tarihinden itibaren. yeni bir vergileme rejimine geçilmiştir . Vergi uygulamalarının basitleştirilmesine ve vergi mevzuatının Yeni Türk Lirasına uyumlaştırılmasına yönelik hükümler içeren 5281 sayılı Kanunla Gelir Vergisi Kanunu'na CGVK) eklenen geçici 67'inci maddede. menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarından elde edilen gelirlerin vergilendirilmesinde tevkifat usulü benimsenmiş olup, bunlardan elde edilen gelirlerin %15 oranında gelir vergisi tevkifatına tabi tutulması öngörülmüştür. Menkul kıymet ve diğer sermaya piyasası ara çlarından elde edilen gelirlerin vergilendirilmesinde yeni uygulamalar içeren GVK'nın geçici
67'inci maddesinde son olarak 5436 sayılı "Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun " ile bazı değişiklikler yapılmıştır . Ayrıca maddenin uygulanmasına yönelik olarak da 257 Seri No'lu Gelir Vergisi Genel Tebliği yayımlanmıştır .
Bu yazımızda; öncelikle 5281 sayılı Kanunla GVK'ya eklenen geçici 67'inci madde hakkında. 5436 sayılı Kanunla yapılan son değişiklikler de dikkate alınarak, genel bilgiler verilecek daha sonra ise geçici 67'inci madde ile yeni bir vergileme rejimine tabi tutulan gelir unsurları örnekler verilmek suretiyle tek tek açıklanacaktır .
Makaleyi PDF olarak indirebilirsiniz.