Vergi dairelerinin vergi yükümlüleri ile işbirliği sağlayabilmesi ve gönüllü uyumun artırılabilmesi bakımından, yükümlülerin vergi idaresinin sunduğu hizmeti nasıl algıladıklarının ortaya konulması önemlidir. Bununla birlikte, yükümlülerin vergi dairelerinden aldıkları hizmete yönelik beklentileri ile algılamaları arasındaki farkın hangi unsurlardan kaynakladığının tespit edilerek ortaya konulması, vergi dairelerinde etkinliğin artırılabilmesi bakımından önemlidir.
Vergi yükümlülerinin vergi dairelerinden almış oldukları hizmetin kalitesini algılamaları ile beklentileri arasındaki farklılığın ortaya konulması ve hizmet kalitesinin boyutlarının ağırlıklandırılması- na yönelik olan bu araştırmanın anakütlesini vergi yönetiminden hizmet alan tüm vergi mükellefleri oluşturmaktadır. Zaman ve maliyet gibi unsurlar göz önüne alındığında anakütlenin tamamına ulaşmak mümkün olmadığı için, araştırma kapsamına sadece Aksaray ilindeki 300 vergi yükümlüsü dâhil edilmiştir.
Araştırmada veri ve bilgiler teorik esaslara dayanarak hazırlanan bir anket formu aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmanın amacı doğrultusunda son altı ay içinde vergi dairesinden vergilendirme ile ilgili herhangi bir hizmet almış olan vergi yükümlülerinin almış oldukları hizmetin kalitesine ilişkin algılamaları ile beklentileri arasındaki farklılıkları belirlemek amacıyla t-testi kullanılmıştır. Ayrıca vergi dairelerinden alınan hizmet kalitesinin boyutlarının ağırlıklandırılması amacıyla yapısal eşitlik modelinden faydalanılmıştır.
Makaleyi PDF olarak indirebilirsiniz.