7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu'nun 10 ncu maddesi "matrah; intikal eden malların Vergi Usul Kanunu'na göre bulunan değerlerdir." hükmünü içermektedir. Aynı maddenin ikinci fıkrası ise; "Mükellefler ilk tarhiyatta nazara alınmak üzere Veraset ve İntikal Vergisi mevzuuna giren malların aşağıda belirtilen değerleme
ölçülerinden faydalanarak, belirtilmeyenler ise V.U.K.'nun servetleri değerleme ile ilgili 3'üncü bölümündeki esaslara göre değerlemek ve beyannamelerinde göstermek zorundadırlar" demektedir.
Anılan maddenin (d) bendinde "Esham; borsada kayıtlı ise ölüm tarihine tekaddüm eden 3 yıl içindeki en son muamale değeri ile değerlenir. Borsada kayıtlı değil ise veya kayıtlı olup da üç yıl içinde muamele görmemiş ise itibari değerle değerlenir" hükmüne yer verilmektedir. Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu'nun; idarece yapılacak değerleme ile uygulanacak cezaları hükme bağlayan 10 ncu maddesinin sondan 4-3 ncü fıkraları ise aynen şöyledir.
"İdare yukarıdaki esaslara göre beyan edilenbu değerler üzerinden vergiyi beyannamenin verildiği tarihten, itibaren engeç onbeş gün içinde tarh eder. Tarh edilen vergiler intikal eden malların V.U.K.'na göre bulunacak değerlerine göre i km al edilir."
"İlk tarhiyatta nazara alınmak üzere mükellefler tarafından bu maddedeki esaslara göre beyan edilen miktar ile idarece aynı değerleme ölçülerine göre bulunan miktar arasındaki farka ait vergi (gayrimenkuller hariç), kusur ceza lı olarak alınır." Yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde; Veraset ve intikal Vergisine konu olan hisse senetlerinin değerlernesi iki ayrı yöntemle yapılacaktır.
Makaleyi PDF olarak indirebilirsiniz.