Günümüzde bir kısım tacirlerin kendilerini vergi ve ceza yasalarından korumak için kasıtlı olarak defter ve vesikalarını yokettikleri daha sonra da defter ve yesikalarını zayi ettiklerine dair yetkili mahkemeden karar istihsali yoluna gittikleri bilinen bir gerçektir.
Kötü niyetli bu kişilerin Hazine ve diğer şahıslar aleyhine olan bu eylemlerine engel olunmasını hedef tutan öneri ve önlemler bu yazımızda inceleme konusu yapılmıştır. Bilindiği üzere T.T,K.'nun 68 nci maddesinde "Defter v~ belgeleri Yangın, Su baskını veya yer sarsıntısı gibi afetler sebebiyle ziyaa uğrayan bir tacir ziyaı öğrendiği tarihten itibaren on beş gün içinde tıcari işletmenin bulunduğu yerin selahiyetli Mahkemesinden kendisine bir vesika verilmesini isteyebilir. Mahkeme lüzumlu gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir. Böyle bir vesika almamış olan tacir defterlerini ibrazdan kaçınmış sayılır." denilmektedir.
Nitekim Yargıtay Ticaret Dairesi de 21.12.1970 tarih ve Esas: 1970/20902 K/5297 sayılı kararında "Tacir niteliğini taşıyan davalı T.T.K.'nun 68/son fıkrası hükmüne göre zayi belgesi ibraz etmedikçe defterlerini ibrazdan kaçırmış sayılır" demek suretiyle anılan madde hükmünü pekiştirmektedir.
Makaleyi PDF olarak indirebilirsiniz.