BÜLENT YILDIZ 1996/9 0
Kıdem tazminatı konusunda ayrıntılı açıklamalar yapılmıştır.
Makaleyi PDF olarak indirebilirsiniz.
Makale hakkında yorum yapmak isterseniz alt kısımdaki yorum alanını kullanınız.
Bu yazımızda, belirsiz süreli hizmet akitlerini sona erdiren sebeplerden bildirimli ve bildirimsiz tesih aç ı klanmaya çalışılacak olup, yeri geldikçe belirli süreli ve belirsiz süreli hizmet akitleri arasındaki farklılığa da değinilecektir.
Katma Değer Vergisi Kanunu'muz Destinasyon (varış ülkesinde vergilendirme) prensibine dayanmaktadır. Bu nedenle 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu 'nun 1/2 maddesine göre, her türlü mal ve hizmet ithali katma değer vergisinin konusuna girmektedir. Kural olarak her türlü mal ve hizmet ithali KDV'ne tabi bulunmakla birlikte KDVK'nın 16. maddesinde bazı malların ithali KDV'den istisna tutulmuştur . Kanunda sayılan istisnalar dışındaki her türlü mal ve hizmet ithali katma değer vergisine tabidir. ithalatta KDV ile ilgili özellikli durumlar ise şöyledir ; a) Kanundaki istisnalar dışında her türlü mal ve hizmet ithali KDV'ne tabidir. b) ithalatın kamu sektörü, özel sektör veya herhangi bir gerçek veya tüzel kişi tarafından yapılması vergilendirmeye tesir etmez. c) ithalatın herhangi bir şekil ve surette gerçekleştirilmesi , özellik taşıması vergilendirmeye tesir etmez. Yani katma değer vergisi açısından ithalat işleminin ticari olup olmadığının veya ithalatı gerçekleştiren kişinin niteliğinin önemi bulunmamaktadır.
Kişinin özel servetine dahil bir mal veya hak, bir ticari işletmeye belli bir bedel karşılığında kiraya verilebileceği gibi o işletmenin sağlayacağı safi kar tutarından belli bir pay alınması şeklinde de kiraya verilebilir. Bu durumda elde edilen gelir de gayrimenkul sermaye iradıdır. Buna karşılık , kullanma ve yararlanma hakkı karşılığında bir ticari işletmenin karı ile birlikte zararına da katılım olursa, sağlanan kar payı ticari kazanç sayılır. Vakfın gelirinden hizmet karşılığı olmayarak alınan hisseler ile zirai faaliyete bilfiil iştirak etmeksizin sadece üründen pay alan arazi sahiplerinin gelirleri de gayrimenkul sermaye iradı sayılır.