Şibli GÜNEŞ 2009/9 0
Yurtdışındaki kurumlardan kullanılan kredilerin kurumlar vergisi stopajı, sorumlu sıfatı ile katma değer vergisi ile damga vergisi karşısındaki durumu bu yazımızda açıklanmaya çalışılacaktır.
Makaleyi PDF olarak indirebilirsiniz.
Makale hakkında yorum yapmak isterseniz alt kısımdaki yorum alanını kullanınız.
Ülkemizde 3065 sayılı Kanun ile 01.01.1985 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanılmıştır. Dolaylı bir vergi olan KDV, gelir ve kurumlar vergilerinin vergilendiremediği gelirleri harcamalar sırasında geniş bir şekilde kapsayabilme özelliğine sahiptir. Bu özellik KDV'ye, dolaylı vergiler sisteminin tamamlayıcısı olma niteliğini kazandırmaktadır.
Ülkemizde 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Ka- nunu'nun kabulü ve eski 5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu'nun yürürlükten kaldırılması ile birlikte kurumların kâr dağıtımı ile ilgili prosedür, yenilenmiş ve vergileme ilgili hükümler tümü ile yeni yasa içinde toplanmıştır. Ayrıca, buna ek olarak 22.07.2006 tarih ve 2006/10731 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kurumların kâr dağıtması halinde, eskiden %10 olan stopaj oranı bu kez beş puan artırılarak %15'e yükseltilmiş ve ortaya yeni bir uygulama çıkmıştır. Bu yazı kapsamında, kurumlarda kâr dağıtılmasını önce kurumlar açısından sonra da kâr payını elde eden ortağın beyanı halinde doğacak vergileme durumunu birlikte inceleyip, bu durumu bir örnek yardımı ile açılamaya çalışacağız.