VergiRaporu Yazar Fotoğrafı

Vergi Müfettişi

Mehmet Emrah Binici





  • Engelli bireylerin toplumsal yaşama katılımının yaygınlaştığı günümüz koşullarında yetkili Kamu organlarınca bir takım hukuki düzenlemeler yapılmaktadır. Yetkili otoritelerce uygulamaya sunulan bu yasal düzenlemeler, engelli vatandaşların yaşamsal ve sosyal aktivitelerini kolaylaştırmakta, hayata tutunmaları ve psikolojik olarak özgüven kazanmalarına destek olmaktadır. Bu amaçla kanun koyucu tarafından engelli yurttaşlar için yaşamlarını kolaylaştıracak bazı mevzuat düzenlemeleri getirilmiş olmakla birlikte, getirilen bu düzenlemelerin çoğu zaman ihtisas gerektiren teknik bir konu olması münasebeti ile uygulamada bazı anlaşmazlıklar ve fikir ayrılıkları ortaya çıkmıştır. Yurtdışından hibe ve satın alma ile yurtiçinden satın alma usulü araç temini, konunun teknik ve ihtisas gerektirmesi neden ile engelli vatandaşlar açısından analizi, bu çalışmada ele alınarak teferruatlı bir biçimde izah edilmeye çalışılmıştır.

  • Tarhiyat öncesi uzlaşma müessesesi ile mükellefler, kendileri ile ilgili olarak yürütülen vergi incelemesi sonucuna istinaden, nihai tarhiyat yapılmadan önce belli şartlar dâhilinde üzerlerine salınan vergiden indirim oranı uygulanmak sureti ile bu haktan faydalanmaktadırlar. Vergi incelemesi sonucu tarhiyata maruz kalan mükellefler uzlaşma talebinde bulunmakta ve Tarhiyat Öncesi Uzlaşma komisyonlarında uzlaşma işlemleri gerçekleşmektedir. Gerçekleştirilen uzlaşma görüşmelerinde uzlaşma randevusu, uzlaşma görüşmeleri, kırtasiyecilik, ulaşım, indirim oranları vb. hususlarda mükellef ve vergi idaresi arasında sıkıntılar meydana gelmekte ve kaynak israfı ortaya çıkmaktadır. Bu ise beraberinde bazı tereddütlere sebebiyet vermekte ve çözüme ilişkin mevzuat düzenlemelerini zorunlu kılmaktadır.

  • Genel olarak ülkelerin gelişmişlik düzeyi ayrımı üç ana kategoride yapılmaktadır. Bunlar; az gelişmiş ülkeler, gelişmekte olan ülkeler ve gelişmiş ülkeler şeklindedir. Bu sınıflandırma bazen ülkelerin sahip olduğu teknoloji düzeyine, bazen yaşam standartlarına (eğitim ve sağlık), bazen de gayri safi milli hâsıla ve ekonomi hacmi çerçevesinde kriterler göz önünde bulundurularak yapılmaktadır. Bu sınıflandırılan ülkelerin nihai hedefi ise gelişmiş ülke kategorisine ulaşmak veya bu kategoride kalabilmeyi sürekli kılabilmektir. Bu amaca ulaşmak için söz konusu ülkelerce bazen mevcut bazı ekonomi politikaları uygulanmakta ve eğer bu politikalar yeterli olmuyorsa yeni ekonomi politikası arayışları içerisine girilmektedir.

  • Kat karşılığı inşaat sektöründe arsa maliki adına tanzim edilen yapı denetim hizmet fatura bedelleri, uygulamada arsa sahibi ile müteahhit firma arasında tanzim edilen akit gereğince yüklenici tarafından ödenmektedir. Müteahhitçe ödeme işlemi gerçekleşmesine rağmen, arsa sahibi adına tanzim edilen yapı denetim hizmet fatura bedelinin yüklenici tarafından gider yapılıp yapılamayacağı hususunda mükellef, vergi idaresi ve yargı üçgeninde ihtilaf oluşmaktadır.

  • Kaliforniya Solucanı gübresi; tarımsal üretim noktasında verimi arttırmak adına küresel piyasalarda sıklıkla kullanılmaya başlanılması ile beraber oluşan verim artışına müteakiben bu ürün Türk tarım sektöründe de kendine yer bulmaya başlamıştır. Bu ürünün Türkiye?de tarım sektörü piyasasına yeni yeni girmeye başlamış olması ve hızla bu piyasada kendine yer bulması vergisel mevzuat açısından bazı sorunlara sebebiyet vermiş ve vergisel anlamda tam anlamıyla tanımlaması yapılmamıştır. Bu durum ise; bu ürünü üreten şahıs ve kurumlar ile tüketen şahıs ve kurumlar arasında vergisel yönden tarafları aydınlatıcı ve yol gösterici mevzuat düzenlemelerine ihtiyaç duyulduğunu göstermiştir.