VergiRaporu Yazar Fotoğrafı

Sosyal Güvenlik Uzmanı

Metin KORKMAZ





  • Rücu hakkının (rücu alacağı, dönme) genel tanımlayıcı bir ifadesi olmamakla birlikte, başkasına ait bir borcu yerine getiren gerçek ya da tüzel kişinin mal varlığında meydana gelen kaybı gidermeye yönelen, tazminat niteliğinde bir talep hakkı olarak tanımlanabilir. Sosyal Güvenlik Kurumu; sigortalılara ödenen geçici iş göremezlik ödeneğini, sigortalının kendisine ve/ veya hak sahiplerine bağlanan gelir ve aylıkları ve sigortalı ve sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişilere Kurumca yapılan tedavi masraflarını 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Borçlar Hukuku temel prensiplerine dayanarak işveren ve üçüncü kişilere rücu hakkına sahiptir.

  • Sosyal güvenliğin amacı; kişileri mesleki, fizyolojik ve sosyo-ekonomik risklere karşı korumak ve bu sosyal risklerin etkilerini azaltarak kişileri teminat altına almaktır. Genel sağlık sigortası sağlıkla ilgili risklerle karşılaşan insanların öncelikle hastalanmalarını engellemeye çalışmak, hasta olduklarında ise tedavi giderlerinin karşılanması şeklinde uygulanan sigorta türüdür. 5510 sayılı Kanun kapsamında 1/1/2012 tarihinden itibaren zorunlu genel sağlık sigortası uygulamasına geçilmiştir. Bu çalışmada, zorunlu genel sağlık sigortalılığı kapsamında son dönemde yapılan yasal ve idari düzenlemeler kronolojik sırayla incelenecek, değişiklik ve reformların yansımaları ele alınmaya çalışılacaktır.

  • Sigortalıların iş kazası geçirmesi durumunda, 5510 sayılı Kanun kapsamında sigortalı ve hak sahiplerine yardımlar yapılmakta, yapılan bu yardımlar yine aynı Kanun?a dayanılarak sorumlu işverene rücu edilmektedir. Aynı zamanda işveren, Borçlar Kanunu hükümlerine göre sigortalı ve hak sahiplerine maddi ve manevi tazminat ödemek zorunda kalabilmektedir. İş kazası nedeniyle hukuken sorumlu olan işverenler, sorumluluklarını güvence altına almak amacıyla işveren mali sorumluluk sigortası yaptırabilirler. Bu çalışmada, iş kazası sonucu gerçekleşen maddi ve manevi zararların işveren mali sorumluluk sigortası kapsamında tazmin edilmesi aşamasında tarafların karşılaştığı hukuki ve mali sorunlar ele alınacaktır. Son olarak, işveren sorumluluk sigortasının, işverenlere yasal zorunluluk haline getirilmesinin ilgili taraflara olası etkileri ele alınacaktır.