VergiRaporu Yazar Fotoğrafı

Vergi Denetmen Yardımcısı

Ramazan IRMAK





  • Türk vergi mevzuatında harçlara ilişkin yasal düzenlemeler, 492 sayılı Harçlar Kanunu ile yapılmıştır. Harçlar Kanunu'nun 1 nci maddesinde harçlar dokuz başlık alt ında düzenlenmiştir. Üzerinden harç alınması gereken dokuz işlemd en birisi de 1 nci maddenin 4 ncü bendinde düzenlenen "Tapu ve Kadastro" harçlarıdır . Tapu ve kadastro harçlarına ilişkin yasal düzenlemeler harçlar kanununun dördUncü kısmında 57 ila 70 nci maddeler a rasında yapılmıştır. Son yıllarda bankalarca veri !en konut k red i lerinin caz ipleşmesi ile birlikte alım satıma konu olan gayrimenkul sayısında önemli artışlar olmuştur. in şaat sektöründe yapılan vergi incelemelerinde bazı alım satımlarda gerçek alım satım bedeli ile alım satıma taraf olanlarca tapu dairelerinde beyan edilen değerler arasında farklılıklar olduğu tespit ed ilmiştir. ı·ı Vergi Denetmeni Yazımızda, gayrimenkullerin satış bedellerinin emlak vergisi değerinden yüksek olduğunun, vergi incelemesi ile tespit edilmesi durumunda, tapu harc ının ziya u ğ ratıldığından bahisle ceza lı tarhiyat yapıl ı p yap ıl am ayacağı açıklanmaya çalışılacaktı r.

  • Damga vergisi esasında birçok muamelede karşımıza çıkmakta ancak nedense çoğu zaman böyle bir vergi olduğu aklımıza bile gelmemektedir. Zamanında tarh ve tahakkuk etmeme damga vergisi açısından sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bu yüzdendir ki zamanaşımı damga vergisi açısından ayrı bir önem arz etmektedir. Yazımızda damga vergisinde zamanaşımı hususu ve zamanaşımına uğrayan evrakın hükmünden tarh zamanaşımı süresi dolduktan sonra faydalanılması durumu açıklanmaya çalışılacaktır. Ancak konuya girmeden önce Damga Vergisi uygulaması hakkında genel bir açıklama yapmayı uygun buluyoruz.

  • Maliye Bakanlığının sektörel incelemelere ağırlık vermesi ile birlikte vergi incelemelerinin daha etkin ve verimli olduğu kanısındayız . Sektör incelemeleri mükelleflerce sıkça dile getirilen "Neden benle aynı alanda faaliyet gösteren diğer mükellefler ineelenmiyar da sadece ben inceleniyorum, onlar ak sütten ç ı kmış ak kaşık mı?" şeklin deki serzenişlerin önüne de geçmektedir. Maliye Bakanlığının sektörel incelemelere ağırlık vermesinin önemli bir yanı da diğer sektörlerde faaliyet gösteren mükelleflerde "Bizim sektörde incelemeye alınırsa bütün mükellefler incelenecek dolayısı ile hesaplarımı düzgün tutmalıyım" zihniyetinin gelişmesine vesile olması ve denetimin psikolojik yönünün ağırlık kazanmasına imkan tanımasıdır . Maliye BaKanlığı 2005 yılında ilK olaraK Otogaz (LPG) bayiliği sektöründe faaliyet gösteren mükelleflerin hesaplarının incelenmesini istemiş ve Vergi Denetmenleri marifetiyle Türkiye çapında yapılan vergi incelemelerinde, iki ay gibi kısa bir sürede bu alanda faaliyet gösteren mükelleflerin tamamına yakınının hesapları üzerindeki incelemeler tamamlanmıştır. Yazı mızda , Otogaz (LPG) bayileri nezdinde yapılan incelemelerde karşılaşılan "stok kapasitesinin çok üzerinde stok tespitlerinin" vergi matrahına etkisi ve beyannameleri imzalayan meslek mensuplarının bu durumda soru mluluklarının olup olmadığı irdelenecektir.

  • Bilindiği üzere VUK'un 134. maddesinde, vergi incelemesinden maksadın ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunu araştırmak, tespit etmek ve sağlamak olduğu belirtilmiştir. Vergi incelemeleri bu amacı gerçekleştirmekle birlikte mükelleflere, inceleme esnasında vergilendirme ile ilgili olarak yapmış oldukları hataları ve eksiklikleri öğretmesi açısından da önemlidir. Zira mükellefler inceleme esnasında öğrendikleri bilgileri daha dikkatli uygulamaya çalışmaktadırlar. Bu yazımızda vergi incelemeleri sırasında karşılaştığımız gider pusulasındaki şekil noksanlıkları ve stopaj sorunu üzerinde duracağız.