VergiRaporu Yazar Fotoğrafı

Vergi Denetmen Yardımcısı

İbrahim BULUT





  • Gelir Vergisi Kanununun 1.maddesinde "Gelir bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarıdır . " şeklinde tanımlanmıştır. Tanımdan anlaşılacagı üzere "vergiye tabi gelirin" birtakım özellikleri bulunmaktadır . Bu özelliklerden biri de gelirin "yıllık olma" özelliğidir Gerçek kişilere ait gelirler, genel olarak bir yıllık dönem için vergilendirilmekle beraber bunun bazı istisnaları bulunmaktadır. Gelirin yıllık olmasının istisnalarından olan " Yıllara Sari inşaat Ve Onarma işleri " GVK'nun 42-44.maddeleri ile 5520 sayılı KVK'nun 5.maddesinde hüküm altına alınmıştır. Gelir Vergisi Kanunu uyarınca, yıllara sari yapı m ve onarım işleri nde kar ve zarar işi n bittiği yıla ait sayılıp, mezkür yılın beyannamesinde gösterilerek vergilendirilir. Bundan dolayı ara süreler içerisinde hak edişler a lıp bunun vergisini daha sonraki yıllarda veren mükellefler için kazanç fazlası ortaya çıkmaktadır . Kanun koyucu yıllara yaygın yapım ve onarım işlerinde, vergilendirme açısından mükelleflere sağladığı avantajı n karşılığı olarak bu işlerde vergi tevkifatı esasını getirmiştir.

  • Ticaret veya endüstri işletmelerinin varlıkları arasında önemli bir yer tutan stoklar 1 Sıra no. lu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği'ne göre; işletmenin satmak, üretimde kullanmak veya tüketmek amacıyla edindiği, ilk madde ve malzeme, yarı mamul, mamul, ticari mal, yan ürün, artık ve hurda gibi bir yıldan az sürede kullan ı lacak olan veya bir yıl içerisinde nakde çevrilebileceği düşünülen varlıklardan oluşmaktadır. Stoklar, işletmenin diğer aktif hesaplarından farklı olup, her an satılabilecek veya üretime veri lebilecek kıymetlerden oluştuğundan bilançoda dönen varlıklar içinde yer alır.

  • Özel inşaatı, taahhüt niteliğinde olmayan ve başkaları h esabına yap ılmaya·n inşaat olarak tanımlayabiliriz. Bir inşaat faaliyetinde, iş başkaları hesabına yapılıyorsa taahhütten söz edebiliriz. inşaat işi kendi nam ve hesabına yapıldığında ise bu faaliyet özel inşaat konusuna girmektedir. Burada önemli olan husus; inşaat faaliyetinin ticari organizasyon içerisinde yapılmaması , yani faaliyetin sürekli olmaması ve alım-satıma konu edilmemesidir. Vergi mevzuatımızda ise ücretliler, gelir vergisi tevkifatı yapmak zorunda olanların yanında çalışanlar ile gelir vergisi tevkifatı yapmak zorunda olmayanların yanında ç alışanlar olmak üzere iki gruba ayrılır. Gelir vergisi tevkifatı yapmak zorunda olmayan özel inşa at sahiplerinin ücretle çalıştırdığı inşaat işçileri farklı şekilde vergilendirilmektedir.