VergiRaporu Yazar Fotoğrafı

Vergi Denetmen Yrd.

H. Serdar ÖZDEMiR





  • Vergi güvenlik tedbirlerinden sadece birisi olan vergi incelemeleri, genel anlamda yasal defter ve belgelere dayanılarak yapılmaktadır . Bu sebeple vergi mükelleflerinin yaptıkları ticari işlemlerin belgelere dayandırılması , bunların defterlere kaydedilmesi ve gerektiğinde inceleme elemaniarına ibraz edilmesi yasalarlazorunlu hale getirilmiştir . Fakat bazı mükellefler, yasal defter ve belgelerini zayi oldukları iddiasıyla incelemeye ibraz gitmemektedirler. Ancak yasal defter ve belge olmaksızın sağlıklı bir inceleme yapılması oldukça güçtür. Özellikle K.D.V. sistemi dahilinde indirim ve iadeler, yasal defter ve belgelerde yer alan bilgilere dayanılarak yapılmakta olup, inceleme elemanlarınca, indirim ve iade konusu yapılan katma değer vergisine ilişkin fatura ve benzeri belgelerin ve bunların yasal defterlere kaydedilip, kaydedilmediklerinin kontrol edilmesi bir zorunluluktur. Bu durumda, mükelleflerin yüklendikleri katma değer vergilerinin indirim konusu yapılıp yapılamayacağı ya da iade hakkı doğuran işlemleri nedeniyle talep ettikleri mahsup veya iadelerin yerine getirilip getirilmeyeceği hususları gündeme gelmekte olup, yazımızın ilerleyen bölümlerinde bu konulara açıklık getirilmeye çalışılacaktır .

  • Bankaların denetimi, diğer işletmelere nazaran toplumsal ve ekonomik açıdan daha bir önem kazanmaktadır. Bu yüzden, bankaların tam bir serbestlik içinde ve herhangi bir kurala bağlı olmaksızın çalışması sakıncalıdır. Bunun için de, bankalar gerek kuruluş gerekse faaliyet aşamalarında sıkı bir gözetim altına alınmakta ve değişik sayılarda kanuna tabi tutulmaktadırlar. Ülkemizde de, bankaların denetimi ile ilgili olarak çeşitli kanunlar bünyesinde düzenlemeler yapılmıştır. Bu çalışmamızda, kanunlar ve diğer mevzuat ile ilgili bilgilere yer verilecek ve bankaların denetimi ile ilgili yasal düzenlemelerin çerçevesi çizilmeye çalışılacaktır. Bu kısa açıklamadan sonra bankaların denetimiyle ilgili yapılan düzenlemeleri, gerek kanunlar ve yönetmelikler gerekse tebliğler açısından, aşağıdaki şekilde ele almak mümkündür.

  • Bankalar, yatırımlar için kaynak temin ederek ekonominin dinamizmini ayarlayan çok önemli kurumlardır. Fakat bu kurumlar, aynı zamanda çok hassas dengeler üzerinde ve her türlü suistimale açık bir şekilde faaliyet göstermektedirler. En ufak bir dikkatsizlik ya da, şiddet dozu ne olursa olsun, kötü bir yönetim performansı, bankaların dengesini bozmaya ve ekonomiyi bir kaosa sürüklemeye yeterli olacaktır. Nitekim T.C. Merkez Bankası'nın son günlerde bazı bankaların yönetimine el koyması ve bu bankalara Mevduat Sigorta Fonundan milyonlarca Dolar aktararak iflas etmelerini önlemeye çalışması, yukarıda bahsedilen tehkileri bertaraf etme çabası olarak görülebilir. Bu çalışmanın amacı; özellikle şu günlerde ülkemiz gündeminde çokça yer alan bankalar ve onların ekonomik önemi hakkında genel bilgiler vermek ve bankaların denetimini gerekli kılan nedenlere değinmektir.