VergiRaporu Yazar Fotoğrafı

Vergi Denetmeni

İsmail PAMUK





  • Bu çalışmada, ilk olarak transfer fiyatlandırması kavramı ve kavramın önemi hakkında bilgilere yer verilecek, daha sonra 1 Seri No.lu Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Genel Tebliği'nde yapılan açıklamalar ışığında şahsi kanaat ve önem arz eden hususlar vurgulanarak transfer fiyatlandırmasının kapsamı, transfer fiyatlandırmasında ilişkili kişi, emsallere uygunluk ilkesi, emsallere uygun fiyat ya da bedelin tespitinde kullanılan yöntemler, transfer fiyatlandırmasında düzeltme işlemleri, Hazine zararı, gayri maddi haklar, grup içi hizmetler ile transfer fiyatlandırmasının katma değer vergisi (KDV) karşısındaki durumu anlatılmaya çalışılacaktır.

  • Kanuni temsilcilerin sorumluluğuna uygulanacak normu açıklama amacını taşıyan bu çalışmada, öncelikle kanuni temsilci kavramı ele alınacak, daha sonra VUK'un 10'uncu maddesi ile 6183 sayılı mükerrer Kanunun 35'inci maddesi tetkik edilerek bu temelde yapılan değerlendirmelere yer verilecektir.

  • Bu çalışmada, yurtdışı inşaat ve onarım işlerinin gelir vergisi, kurumlar vergisi ve katma değer vergisi ile Vergi Usul Kanunu karşısındaki durumu açıklanmaya çalışılacak ve konuya ilişkin özellik arz eden hususlara değinilecektir.

  • KREDİ DERECELENDİRME

    21.12.2016 12:12

    Kredi derecelendirmenin temel hususiyetlerini açıklamak amacını taşıyan bu çalışma dört bölüm ve sonuçtan teşekkül etmektedir. Çalışmanın birinci bölümünde kredi derecelendirme kavramı, tarihsel gelişimi, önem ve gereği, faydaları ve türleri ele alınacaktır. Çalışmanın ikinci bölümünde öncelikle derecelendirme kuruluşları hakkında genel bilgiye, daha sonra ise kredi derecelendirme kuruluşları tarafından kullanılan derecelendirme ölçekleri ve anlamları ile derecelendirme kuruluşlarının etkinliği ve bu kuruluşlara yöneltilen eleştirilere yer verilecektir. Üçüncü bölümde, kredi derecelendirmede önemli bir aşama olan Basel Uzlaşılan, temelde Basel II, kapsamında kredi derecelendirme değerlendirmektedir. Dördüncü bölümde ise Türkiye'de derecelendirmeyle ilgili faaliyet ve gelişmeler çerçevesinde; Türkiye'de liberalizasyon, ilk derecelendirme süreci ve aldığı dereceler, Türkiye'de kredi derecelendirme konusunda yapılan düzenlemeler ile Basel ll ve Türkiye konularına değinilmiştir.

  • Bu çalışmada ilk olarak tahvillerin, daha sonra da hazine bonolarının finansal açıdan değerlemesi ele alınacak ve etraflıca açıklanmaya çalışılacaktır. İlk bakışta karmaşık ve zor görünen konuyu daha kolay, açık ve anlaşılır kılabilmek için çalışmada çok sayıda örneğe yer verilecektir.

  • İşletme yönetiminin fonksiyonları; planlama, örgütleme, emir-komuta, koordinasyon ve kontrol (denetim) olmak üzere beş bölüm halinde ele alınmaktadır. Planlama fonksiyonu neyin, ne zaman, nasıl, nerede, hangi maliyetle yapılacağını; örgütleme fonksiyonu kimin, neleri, hangi yetkilerle yapacağını; emir-komuta fonksiyonu insanların ortak amaçlar doğrultusunda nasıl yönlendirilip harekete geçirileceğini; koordinasyon fonksiyonu kişilerle işler arasında nasıl uyum sağlanacağını; kontrol fonksiyonu ise amaçlara ulaşma derecesinin ne olduğunu, hangi düzeltici veya koruyucu önlemler alınması gerektiğini belirlemek amacını taşımaktadır. Araştırma mahiyetinde olan bu yazıda öncelikle kültür kavramının hususiyetleri ele alınacak, daha sonra planlama ve kontrol fonksiyonları kültürel açıdan ülkeler arası farklılıklar dikkate alınarak etraflıca açıklanacaktır.