VergiRaporu Yazar Fotoğrafı

Vergi Denetmeni

Mahmut Tayyar ERGÜL





  • Kat karşılığı temlik işlemi , borçlar kanunumuzda açıkça yer almamıştır . Uygulamalarda kat karşılığı temlik sözleşmeleri söz konusu yasada yer alan satış ve istisna akitleri unsurlarını birlikte içeren, karma bir akit olarak değerlendirilmektedir . Kat karşılığı temlikte arsa sahiplerince satış bedeli alınmamakta buna karşılık devralan (müteah hit) tarafından da bina inşa edilmektedir. işlemi Kat karşılığı temlik resmi şekle tabi olup, resmi şekilde tapu sicil müdürlüğünce resmi senet düzenlenmesidir. Uygulamada sıkça karşılaşılan noterlerce düzenlenmiş kat karşılığı inşaat hakkı sözleşmelerine dayanılarak, mülkiyet devri mümkün değildir. Tapu Sicil Tüzüğüne göre bu tür sözleşmeler sadece tapu kütüğüne şerh verilebilmektedir. Kat karşılığı temlik işleminde, tenılikle konu taşınmaz üzerine bina arsa edilecek arsalardır. Geneldetaşınmazlar bu nitelikte olmakla birlikte, bina vasfındaki taşınmazlarında temlike konu olması kanımızca mümkündür. Kat karşılığı tenılikle taşınmaz maliki veya malikleri taşınmazların belli bir payını , Müteahhit tarafından yapılacak in şaata karşılık olarak devredeceklerdir. Bu devirde açıkça bir bedel söz konusu olmayıp bedel karşılığı olarak müteahhit tarafından bina yapımı üstlenilmektedir. Yapıla ca k binanın ne kadarının arsa sahibine verileceği ne kadarının müteahhit üzerinde kalacağı yine bin a nın ne şekilde yapılacağı gibi diğer hususlar, taraflarca noterde düzenlenen kat karşılığı inşaat hakkı sözleşmelerinde yer almaktadır . Tapu sicil müdürlü ğü nce düzenlenecek resmi senetlerde inşaat sözleşmelerinde atıf yapılabilecektir.

  • Katma Değer Vergisi Kanununda 5228 sayılı Kanunla yapılan değişikliklerin izahına yönelik olarak, 19.01.2005 tarih ve 25705 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 93 Seri Numaralı KDV Genel Tebliği'nde yer alan açıklamalar çalışmanın konusunu oluşturmaktadır.

  • Vergi hukukunda zamanaşımı, özel hukuktaki düşürücü zamanaşımı kuralları ile bağdaşmaktadır. Gerçekten de vergi dairesinin, vergiyi belirli bir zaman içinde tahakkuk ettirmemesi veya tahsil etmemesi halinde, sırasıyla tarh zamanaşımı ve tahsil zamanaşımı meydana gelir. Vergi Sistemimizde, Tarh Zamanaşımı ve Tahsil Zamanaşımı olmak üzere iki ayrı zaman aşımı müessesesi bulunmaktadır . Tarh zamanaşımına ilişkin hükümler 213 sayılı VUK'nun 114. maddesinde, tahsil zamanaşımına ilişkin hükümlere ise 6183 sayılı AATUHK'nun 102. maddesinde yer verilmiştir. Bu çalışmamızda Damga Vergisinde zamanaşımı ve bununla ilgili özel durumlar kapsamlı bir örnek yardımıyla açıklanmaya çalışılmıştır.