VergiRaporu Yazar Fotoğrafı

Vergi Müfettişi

MEHMET EMRAH BİNİCİ





  • Günümüzde profesyonel futbolcular gerek futbol oynama faaliyetlerinden gerek imaj haklarından gerek sosyal medya hesaplarından gerekse de reklam ve sponsorluk anlaşmalarından astronomik düzeyde gelirler elde etmektedirler. Profesyonel futbol kulüplerinin mücadele etmekte olduğu ulusal ve uluslararası müsabaka ve turnuvalar küresel düzeyde ilgi görmekte ve söz konusu bu ilgi sebebiyle de futbola ve hususi ile de futbolculara muazzam derecede bir sermaye akışı gerçekleştirilmektedir. Gerek birçok ülkede ve gerekse de Türkiye de bu muazzam gelirler hukuki nitelik olarak ücret olarak değerlendirilmekte ve bu şekilde vergilendirilmektedir. Lakin gelirleri ücret olarak nitelendirilemeyecek derecede yüksek olan profesyonel futbolcu kazançlarının hukuki nitelik açısından ücret olarak değerlendirmesinin ne derece doğru bir uygulama olduğu tartışmalıdır. Bu çalışmada profesyonel futbolcu gelirlerinin hukuki niteliğinin ücret olarak değerlendirilmesinin hatalı olduğu, bu gelirlerin ticari kazanç veya serbest meslek kazancı olarak değerlendirilmesinin daha gerçekçi ve mantıklı bir yaklaşım olacağı sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler: Profesyonel Futbolcular, Hukuki Nitelik, Vergilendirme, Serbest Meslek Kazancı, Ticari Kazanç JEL Sınıflandırma Kodları: K34, L96

  • Günümüzde Türkiye de faaliyet gösteren profesyonel futbol kulüpleri finansal açıdan oldukça olumsuz bir tablo ile karşı karşıya kalmış vaziyettedirler. Bu olumsuz tablo artık öyle bir hale gelmiş ki artık futbol kulüpleri ya iflas etmeleri ile ya bankaların eline geçmeleri ile ya da tuhaf döngülere sahip kişi ve kurumların eline geçme riskiyle karşılaşmışlardır. Esasında geçmiş yıllarda da karşılaşılan fakat bu derece şiddetli olmayan olumsuz finansal tablolardan kurtulmak isteyen profesyonel futbol kulüpleri hukuki statülerini şirkete dönüştürerek kurtulmak isteseler de bu vahim tablo şirketleşme akabinde daha da kötü bir vaziyet almıştır. Bu çalışmada Dünya’nın önde gelen bazı futbol kulüplerinin finansal yapıları ilebirlikte Türkiye’den de bazı profesyonel kulüplerinin finansal yapılarına değinilmiştir. Gerçekleştirilen kapsamlı analiz neticesinde Türkiye de faaliyet gösteren profesyonel futbol kulüplerinin hukuki statülerini şirket şeklinde oluşturmaları beklenen finansal yapının tashih edilmesini gerçekleştirmediği anlaşılmıştır. Ayrıca Türkiye de faaliyet gösteren profesyonel futbol kulüplerinin en önemli finansal problemlerinden birinin de “finansman giderlerinin” süreç içerisinde içinden çıkılamayacak bir hale doğru ilerlediğinin görülmesi olmuştur. Anahtar Kelimeler: Profesyonel Futbol Kulüpleri, Finansal Yapı, Hukuki Statü. JEL Sınıflandırma Kodları: K34, L96

  • Engelli bireylerin toplumsal yaşama katılımının yaygınlaştığı günümüz koşullarında yetkili Kamu organlarınca bir takım hukuki düzenlemeler yapılmaktadır. Yetkili otoritelerce uygulamaya sunulan bu yasal düzenlemeler, engelli vatandaşların yaşamsal ve sosyal aktivitelerini kolaylaştırmakta, hayata tutunmaları ve psikolojik olarak özgüven kazanmalarına destek olmaktadır. Bu amaçla kanun koyucu tarafından engelli yurttaşlar için yaşamlarını kolaylaştıracak bazı mevzuat düzenlemeleri getirilmiş olmakla birlikte, getirilen bu düzenlemelerin çoğu zaman ihtisas gerektiren teknik bir konu olması münasebeti ile uygulamada bazı anlaşmazlıklar ve fikir ayrılıkları ortaya çıkmıştır. Yurtdışından hibe ve satın alma ile yurtiçinden satın alma usulü araç temini, konunun teknik ve ihtisas gerektirmesi neden ile engelli vatandaşlar açısından analizi, bu çalışmada ele alınarak teferruatlı bir biçimde izah edilmeye çalışılmıştır.

  • Türk Hukuk Sistemi’nde genel itibarı ile sözleşmelerin taraflarca hazırlanıp düzenlenmesi herhangi bir şekil şartına bağlanmamış olup akitlerin tanzim edilmesinde “şekilsel serbestlik” ilkesi geçerlidir. Tarafları akitlerin tanzimi esnasında herhangi bir şekil şartına bağlayan hukuki bir durum bulunmadığı müddetçe, sözleşmelerin sözlü veyahut adi/resmi yazılı yapmalarını engel teşkil edecek herhangi bir durum bulunmamaktadır. Fakat akitlerin tanzimi şekil şartına bağlanıp ve şekilsel olarak da yazılı düzenlenip imza atılması gereken durumlarda ise konunun detaylı bir şekilde ele alınması ve üzerinde hassasiyetle durulması hususiyet teşkil etmektedir.

  • Kaliforniya Solucanı gübresi; tarımsal üretim noktasında verimi arttırmak adına küresel piyasalarda sıklıkla kullanılmaya başlanılması ile beraber oluşan verim artışına müteakiben bu ürün Türk tarım sektöründe de kendine yer bulmaya başlamıştır. Bu ürünün Türkiye?de tarım sektörü piyasasına yeni yeni girmeye başlamış olması ve hızla bu piyasada kendine yer bulması vergisel mevzuat açısından bazı sorunlara sebebiyet vermiş ve vergisel anlamda tam anlamıyla tanımlaması yapılmamıştır. Bu durum ise; bu ürünü üreten şahıs ve kurumlar ile tüketen şahıs ve kurumlar arasında vergisel yönden tarafları aydınlatıcı ve yol gösterici mevzuat düzenlemelerine ihtiyaç duyulduğunu göstermiştir.

  • 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, memurların memuriyete başlangıç derece ve kademeleri ile yükselebilecekleri azami derece ve kademeleri sarih bir şekilde izah etmiş olup; kamu kurumlarında çalışmakta olan memurların genel itibarı ile üst derecelere ilerleme usullerinin, her yıl bir kademe ve üç yılda da bir derece alma suretiyle gerçekleşeceğini ifade edilmiştir. Normal şartlarda her yıl bir kademe ve üç yılda da bir derece alma suretiyle gerçekleşeceğini ifade edilen bu süreç yine aynı Kanun kapsamında belirli şartlara sahip olunduğu takdirde, memurların bulundukları kadro derecesinin üstündeki kadrolara atanması da mümkündür. Bu şekilde üst derecelere atanan devlet memurları maaşlarını üst derecelerden alabilmekte ve kazanılmış hak aylık derece ve kademeleri daha önceki mevcut derecesine göre ilerleyebilmektedir.

  • Türkiye’de “lig” bazı ayrımı kapsamında çok sayıda profesyonel futbol kulübü faaliyet göstermekte olup, bu kulüplerin yasal kuruluş biçimleri, organizasyon yapıları ve vergisel mükellefiyetlerinin kapsamı kazuistik bir yapı sergilemekte olup son on beş yıllık periyot sürecinde bu kazuistik yapı ve finansal/mali yönetim konusunda yaşanılan aksaklıklar nedeni ile kayda değer bir ticari başarı elde edilememiştir. Bu durum profesyonel spor kulüplerinin hukuki statüleri, mali yapıları ve vergisel mükellefiyetleri açısından başarıya ulaşma noktasında bazı tereddütlere sebebiyet vermiş ve çözüme ilişkin mevzuat düzenlemelerini zorunlu kılmıştır.