Bugün Dünyada ve Türkiye'de gelir dağılımındaki adaletsizliğin sonucu olarak ortaya çıkan yoksulluk,
insanlığın sağlıklı olarak gıda maddelerine erişimini ve bunlardan verimli bir şekilde faydalanmasını güçleştirmektedir. Bu nedenle günümüzde dünyanın bir çok ülkesinde çeşitli sivil toplum örgütleri vasıtasıyla
fakir ve felaketiere maruz kalan insanlara gıda bankacılığı yoluyla gıda maddelerinin temini etkin bir şekilde yap ılmaktadır. Gıda bankacılığı ilk olarak 1960 yıllarda Arizona Phoenix'de (Amerika) John Van Hengel adında bir işadamı tarafından uygulamaya konulmuş olup 1976 yılında Amerika'da yapılan vergi reform çalışmalarıyla da
gıda bankacılığına teşvikler getirilmiştir. Bugün Amerika'da gıda bankaları milyonlarca kişiye hizmet vermekte olup ABD'nin yanında AB ve bir çok Uzakdoğu ülkesinde de uygulanmaktadır. Ülkemizde ise gıda bankacılığı
uygulaması ilk olarak 20 Ocak 2004 tarihinde Türkiye israfı Önleme, Vakfının öncülüğünde Diyarbakır
Gıda Bankası adı altında faaliyete başlamış , sıras ı yla Konya ,Gaziantep ve Bursa'daki çalışmalar bu alandaki
uygulamaları takip etmiştir
Makaleyi PDF olarak indirebilirsiniz.