İşletmelerin çalışanların yemek ihtiyaçlarını işletme dışından karşılama tercihlerinin başlıca nedenleri; işyeri kapasitelerinin uygun olmaması, dışarıdan temin yönteminin sağladığı idari kolaylık, maliyet avantajları ve Gelir Vergisi Kanununun 23/8'inci maddesinde yer alan istisnadan yararlanma isteği olarak sayılabilir. Günümüzde en küçük lokantaların dahi yemek çeki uygulamasına üye iş yeri olarak dahil oldukları ve müşterilerin bu çeklerini kabul ettikleri gözlenmektedir. Söz konusu sistemin işleyişindeki farklılıklar nedeniyle belge düzenine ilişkin sorunların yanında, sistemin amacı dışında kullanılmasının da bir takım sorunlara neden olduğu gözlenmiştir Bu nedenle yemek çeki uygulamalarında belge düzeninin nasıl olması gerektiği, bu konuyla bağlantılı diğer vergisel sorunlar, vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi ile ilgili öneriler ve değerlendirmeler yazımızın konusunu oluşturmaktadır.

Açıklamasıİndir
Makale

Makaleyi PDF olarak indirebilirsiniz.