Osman ERKAN 2011/6 0
Bu çalışmada sahte faturanın, gerek idarenin tespitleri, gerekse bu tespit sonucu ilgisi nezdin- deki oluşan hukuki durum bakımdan, yargı kararları ışığında değerlendirilmesi, amaçlanmıştır.
Makaleyi PDF olarak indirebilirsiniz.
Makale hakkında yorum yapmak isterseniz alt kısımdaki yorum alanını kullanınız.
Teorik olarak iktisadi düşüncede olduğu gibi uygulamada da devletin ekonomiye müdahale anlayışı dönemler itibariyle farklılıklar arz etmiştir. Bazı dönemler devletin ekonomiye müdahale etmesi gerektiğine inanılmış ve uygulanmaya çalışılmış, bazı dönemlerde ise liberal söylemler egemen olmuş, devletin minimum müdahalesi esas alınarak içeriği tartışılmıştır. Ama müdahale anlayışı ne olursa olsun her dönem devletler, devlet olmanın verdiği iktidarla, ekonomideki yönlendirici rolünü kullanarak, müdahalelerde bulunmuşlardır. Türkiye'de dünyadaki genel ekonomik konjonktüre de bağlı olarak dönemler itibariyle müdahalecilik anlayışında farklılıklar olmuştur. Bu bağlamda Türkiye'de liberalizm; 1923 Türkiye iktisat Kongresi'nden Dünya ekonomik buhranına kadar olan dönem birinci liberal dönem, Adnan Menderes liberalizmi ikinci liberal dönem ve 1980 sonrası liberalizmi şeklinde ayrımlaştırorak ele alınmıştır. Birinci liberal döneme devletçi dönem ikinci liberal döneme ise planlı dönem takip etmiştir. Çalışmada söz konusu dönemler kronolojik olarak ele alınmıştır. Böylece Türkiye'de müdahalecilik anlayışı hakkında genel bir çerçeve çizilmek suretiyle, bu anlayışın vergi politikası üzerindeki etkisini inceleyeceğimiz çalışmaya temel oluşturulmaya çalışılmıştır.
4008 sayılı Kanunla 24.06. 1994 tarihinde yürürlüğe giren, KVK mükerrer Madde 45 indirim ve istisnaların sınırını şöyle düzenlemiştir: "1) Kurumlar vergisine ilişkin istisna, muafiyet ve kurum kazançlanmn tespitinde indirimleri düzenleyen hükümler, ancak bu Kanun, Gelir Vergisi Kanunu ve Vergi Usul Kanununa hüküm eklemek veya bu kanunlarda değişiklik yapilmak suretiyle düzenlenir. 2) Uluslar aras1 hükümler sak/JdJr." Durum böyle iken 4672 sayılı 12.05.2001 tarihinde Kabul edilen Bankalar Kanununda Değişiklik Yapılmasına ilişkin Kanunun 11 . maddesinin 12. bendi şu şekilde değiştiril miştir: ''banka/ann bu f1kra uyannca ayJrdJklan özel karşiliklarm tamami, aynidiklan yilda kurumlar vergisi matrahmm tespitinde gider olarak tespit edilir" Görüldüğü üzere Bankalar Kanununun hükmü KVK mükerrer 45. madde hükmüyle çelişmektedir.