Bilindiği üzere ülkemizde ihracat teslimleri ile imalatçıların ihraç kaydıyla mal teslimleri, Katma Değer Vergisinden istisnadır. Bu hüküm Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 11-1 /a ve 11-1/b maddelerinde yer almaktadır. Bu istisnalar "Tam istisna" olarak adlandırılan bir istisna türüdür. Buna göre yapılan işlemler Katma Değer Vergisine tabi olmadığı gibi, bu teslimler nedeniyle yüklenilmiş bulunan Katma DeğerVergilerinin de işlemin yapıldığı dönem itibariyle mükellefe iadesi yoluyla, istisnaya konu mallar K.D.Vergisi yükünden arındırılmaktadır.
Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 32'nci maddesi hükmüyle yukarıda bahsedilen işleml erle ilgili yüklenilen (ihracat teslimleri ve ihraç kaydıyla teslimler) fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen Katma Değer Vergilerinin mükellefin vergiye tabi işl emleri üzerinden hesaplanacak Katma Değer Vergisinden indirilmesine, vergiye tabi işlemlerin mevcut olmaması veya hesaplanan verginin indirilecek vergiden az olması hallerinde indirilemeyen Katma Değer Vergisinin; bu işl emleri yapanlara iade edilmesine imkan tanınmaktadır. Aynı Maddeye göre iade işlemindeki usul ve esasların tespitinde Maliye Bakanlığı'na yetki verilmiştir.
Yazı konumuzdaki amacımız, Maliye Bakanlığı'nca ; ihracat Teslimleri ile ihraç kaydıyla teslimler neticesinde mükelleflere iade edilecek Katma Değer Vergisi tutarının nasıl hesaplanacağı konusunda bugün yürürlükte olan düzenlemelerin ışığında bazı farklılıkların irdelenmesidir.
Makaleyi PDF olarak indirebilirsiniz.