Fason imalat, bir yan firma tarafından ilişkide bulunduğu bir ana firmaya ait bir mal ya da hizmetin tümünün ya da bir bölümünün üretilmesidir. Üretim aşamasında gerekli olan girdilerin bir bölümünün ya da tümünün sağlanması, fason imalat yapan firma tarafından ana firmadan istenebilir.
Ancak, fason imalat yapan ve yaptıran firmaların, fason imalat işinin gerçekleşmesi açısından , ana kuruluş - yan kuruluş gibi bir ilişkide bulunmaları şart değildir. Nitekim, fason imalat, mevzuatımııda tam olarak tanımlanmamakla beraber 51 seri nolu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ' nde şu açıklamalar yer almıştır:
"Fason imalatın şartı, imal edilecek mal ile ilgili ana hammadde başta olmak üzere hammaddelerin fason iş yaptıranlarca temin edilmesidir. Fason i şlerde mamül bir bütün olarak imal ettirilebileceği gibi, üretim aşamaları itibarıyle kısmi olarak fason iş yaptırılması da mümkündür." Bu çalışmamızda, tartışmalı bir konu olan, fason imalatın muhasebe kayıtlarını, fason imalat yaptıran ve yapan firmalar açısından ele aldık. Tartışma, fason imalatın hangi hesaplarda izleneceğinden çok, dönem sonu stoklarının kayıtlarda nasıl gösterileceği ile ilgilidir. Diğer bir sorun da KDV'nin hesaplanması ve tevkifatıdır. Çünkü, fason imalatın KDV'nde, hem imalata mal veren, hemde imalat yapan açısından sorumluluk vardır.
Makaleyi PDF olarak indirebilirsiniz.