İşverenlerin bürokratik yükleri arasında bulunan işçi ve işveren bildiriminin kolaylaştırılmasını öngören 5838 sayılı Bazı Kanunlarda DeğişiklikYapılması Hakkında Kanun'la işverenlerin üzerindeki bürokratik yükleri azaltmaya ve iş ve sosyal güvenlik kanunları gereği yapacakları işyeri bildirimlerine yönelik düzenlemelere de yer verilmiştir.
5510 sayılı kanuna eklenen ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapılan bazı bildirimlerin yeterli sayılmasını öngören düzenleme; işverenler tarafından 8 inci, 9 uncu ve 11 inci maddelere göre Kuruma yapılan sigortalı ve işyerlerine ilişkin bildirimler; 5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanunun 3 üncü maddesi, 2821 sayılı Sendikalar Kanununun 62 nci maddesi, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun 48 inci maddesi ve 4857 sayılı İş Kanununun 3 üncü maddesi hükümleri uyarınca Bakanlık ile ilgili
bölge müdürlüklerine ve Türkiye İş Kurumuna yapılması gereken bildirimlerin yerine geçer. Ticaret sicili memurluklarınca işyeri tesciline ilişkin Kuruma yapılan bildirimlerin dışında, ayrıca Bakanlık ilgili bölge müdürlüğüne bildirimde bulunulmaz. Geçici 20'nci maddede belirtilen sandıklar, Kuruma devir tarihine kadar iştirakçilerinin sandıkla ilgilerinin başlama ve sona ermesine ilişkin bildirimlerini en geç on gün içinde Kuruma yaparlar. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir." şeklindedir. Uygulama 1 Ağustos tarihinde yürürlüğe girecektir.
Yönetmelikle kanun metninde yapılan düzenlemeye açıklık getirileceği açıktır. Ancak, 5510 sayılı kanunda öngörülen sürelere dikkat edilmemesi halinde, bildirimler sadece Sosyal Güvenlik Kurumu'na verileceğinden 2821 sayılı kanunda öngörülen Ek:1 işçi işe giriş bildiriminde sorunlar yaşanabilmesi ve işverenlerin istenmeyen idari para cezalarına maruz kalabilmeleri mümkündür. Bu yazımızda; yaşanabilecek bu soruna açıklık getirilmeye çalışılacaktır.
Makaleyi PDF olarak indirebilirsiniz.