Katma değer vergisini bir harcama vergisi olarak ilk kez öneren Alman sanayici Von Siemens olmuştur. Von Siemens ilk kez 1918 yılında Almanya'da uygulanan muamele vergilerinin kaldırılarak KDV uygulamasına geçilmesini savunmuştur. Fransa'da ise o tarihlerde Maliye Bakanlığı'nda çalışan Maurice Laure bu verginin öncülüğünü yapmış, daha sonra da KDV projesini hazırlamıştır. KDV ilk defa 1954 yılında Fransa'da uygulanmaya başlanmıştır. Daha sonra AB'nin ortak genel tüketim vergisi de olan KDV, dünyada birçoğu OECD üyesi olan, altmıştan fazla ülkede uygulanmaktadır. Katma değer vergisi sistemimize 1985 yılında girerek beraberinde birçok vergiyi yürürlükten kaldırmış ve vergi sistemimize daha sade bir yapı kazandırmıştır.2
Vergi sisteminin bütünü ve özellikle katma değer vergisinin başarısı, sağlıklı işleyen bir belge düzeninin kurulması ile paralellik taşımaktadır. Dolayısıyla ekonomideki belgesiz mal ve hizmet dolaşımının önlenebilmesi bakımından etkili ve caydırıcı bir müeyyideye ihtiyaç duyulduğundan 4008 sayılı kanunla Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 9 uncu maddesine bir hüküm eklenerek satın aldıkları mal ve hizmetlere ait belgeleri ibraz edemeyenlere bu alışlara ait katma değer vergisinin cezalı olarak ödeme zorunluluğu getirilmiştir.
Belgesiz mal bulunduran veya hizmet satın alan mükellefler hakkında idare tarafından ne gibi yaptırımlar uygulanacağı konusu çalışmamızın ilerleyen bölümlerinde ele alınmaya çalışılacaktır.
Makaleyi PDF olarak indirebilirsiniz.