Katma değer vergisinin konusunu genel olarak ticari, sınai, zirai ve serbest meslek faaliyetleri çerçevesinde
yapılan teslim ve hizmetlerin oluşturduğu kanun metninde belirtilmiştir. Bununla birlikte özellik arz eden durumlarda kanun metninde özel olarak teker teker beli rtilerek konuya netlik kazandırılmıştır. Söz konusu özel durumlardan biride gayrimenkul kiralamalarında katma değer vergisinin hesap l anmasıdır. Gayrimenkul kavramı, kanunlarda değişik anlamlarda kullanılmakta ve gayrimenkul olmasa da birçok unsur gayrimenkul olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle kiralama işlemlerinde gayrimenkul kavramını ikili bir ayrıma tabi tutarak gayrimenkul sayılan mal ve haklar ve gayrimenkul sayılmayan mal ve haklar olarak adlandırabiliriz. Kanun metninde yer alan tanımda ise gayrimenkul kavramı bir bütün olarak iktisadi işletmeye dahil olanlar ve iktisadi işletmeye dahil olmayanlar olarak bir sınıflandırmaya tabi tutulmakta ve vergilendirme açısından farklılıklar arz etmektedir.
Katma Değer Vergisinin uygulaması açısından kiralama işlemlerini açıklığa kavuşturmak ve bu nedenle gayrimenkul kavramını ayrıntılı olarak incelemek bu yazımızın amacını oluşturmaktadır. Katma Değer Vergisinde
kiralama işlemlerini ayrıntılı olarak açıklayabilmek amacıyla Katma Değer Vergisi Kanunu (KDVK),Vergi Usul Kanunu (VUK), Gelir Vergisi Kanunu (GVK) ve Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddeleri ve tebliğleri ile birlikte ayrıntılı olarak incelenecektir. Konuya açıklık kazandırması amacıyla gerekli yerlerde Danıştay Kararlarına ve Maliye Bakanlığı Özelgelerine başvurulacaktır. Çalışmanın amacı kapsamında ilk olarak gayrimenkulun ilgili kanunlarda yer alan tanımlarını anlamamız yerinde olacaktır .
Makaleyi PDF olarak indirebilirsiniz.