Katma Değer Vergisi sistemimizde genel prensip, bir vergilendirme döneminde satın alınan mal ve hizmetlere ödenen KDV' nin mal ve hizmet satışları dolayısıyla tahsil edilen KDV' den büyük olması halinde, indirilemeyen kısmın bir sonraki vergilendirme döneminde indirilmak üzere sonraki döneme devretmesidir. Bu prensip, 3065 sayılı KDV Kanunu' nun Vergi indirimi başlığını taşıyan 29. maddesinde yer almaktadır. Anılan maddenin 2
numaralı bendinde "bir vergilendirme döneminde indirilecek katma değer vergisi toplamı, mükellefin vergiye tabi işlemleri dolayısıyla hesaplanan katma değer vergisi toplamından fazla olduğu takdirde, aradaki fark sonraki dönemlere devrolunur ve iade edilmez" şeklinde düzenlenen hüküm indirim sistemini belirtmektedir.
Aynı maddenin 4369 sayılı kanunla değiştirilen cümlesinde, "şu kadar ki, 28'inci madde uyarınca Bakanlar Kurulu tarafından vergi nispeti indirilen teslim ve hizmetlerle ilgili olup yılı içerisinde indirilemeyen ve tutarı Bakanlar Kurulunca tespit edilecek sınırı aşan vergi iade olunur" denilerek, yukarıda belirttiğimizgenel prensibin dışına çıkılmıştır. Bakanlar Kurulu tarafından indirimli orana tabi tutulan işlemleri yapan mük.elleflerin, yılı içerisinde indirim yoluyla telafi edilemeyen ve Bakanlar Kurulunca belirlenen sınırı aşan Katma Değer Vergisi için nakden veya mahsuben iade hakları bulunmaktadır.
Makaleyi PDF olarak indirebilirsiniz.